Van theorie naar praktijk – Een recruitmentsysteem en een gastauteur

Het zal niemand ontgaan zijn dat één van mijn, eh, stokpaarden de organisatie van je personeelswerving is. Organisatie wil zeggen: je kennis, proces, capaciteit en ICT op orde hebben. Over de kennis, het proces en de capaciteit heb ik jullie wel voldoende gemeld in de serie Ploegen plus. De ondersteuning door middel van een systeem is wat achtergebleven, maar daar komt nu verandering in. In de nieuwe rubriek Van theorie naar praktijk komen een aantal cases aan de orde, soms als eenmalig artikel, soms als een soort feuilleton.

Eén van de cases is de ontwikkeling van een recruitmentsysteem. En er is vanaf vandaag een gastauteur: Stefan van Aken, webdeveloper bij de gemeente Den Haag.

Samen zullen we jullie op de hoogte houden van de vorderingen bij de ontwikkeling van Connect 2, de opvolger van Den Haag Connect. Maar eerst een introductie.

Den Haag Connect

Den Haag Connect is nauw verbonden met de ontwikkeling van de nieuwe Haagse arbeidsmarktcampagne, Wereldbaan in Den Haag. Deze ontwikkeling heeft plaatsgevonden in 2008. Voor ondersteuning van de P&O-adviseurs bij sollicitatieprocedures is in 2009 Den Haag Connect gebouwd. Een recruitmentsysteem dat voor 100% rekening houdt met de processen zoals ze binnen de gemeente plaatsvinden en dat een aantal ‘bulkprocessen’ efficiënt afhandelt.

Connect bewees zijn waarde al snel; er was één vacature waar 800 reacties op binnenkwamen en dan is het wel fijn dat je sollicitanten snel en netjes uitsluitsel kunt geven. Maar – hoewel de gebruikers zeer positief zijn over Connect – een systeem is nooit in één keer perfect. Al tijdens de bouw van Den Haag Connect lagen er een aantal functionele eisen die niet meer in het systeem konden worden opgenomen. En ook het gebruikersoverleg had nog wel een aantal wensen.

Met andere woorden: tijd voor Connect 2.