Bizar verhaal

Normaal gesproken lees ik de bijdragen van Seth Godin met veel plezier, al vind ik ‘m soms een arrogante jerk (arrogant mag trouwens, als je er een reden voor hebt). Maar dit bericht kwam verkeerd bij me aan. Onder de titel Everyone’s model of work is a job zegt hij o.a.: “The reason you feel most comfortable with a job is that you’ve been brainwashed by many years of school, socialization and practice. I pick the word brainwashed carefully, because it’s more than training or acclimation. It’s something that’s been taught to you by people who needed you to believe it was the way things are supposed to be.” Dus, de tabula rasa die kleine kindertjes zijn, wordt door het onderwijs en de maatschappij volgeplempt met de overtuiging dat alleen een baan tot het opperste geluk kan leiden.

Het waarom wordt uitgelegd in een andere bijdrage, waarin letterlijk staat: “Our culture needed compliant workers, people who would contribute without complaint, and we set out to create as many of them as we could.”

Dus, als in een soort 1984, worden we met z’n allen op school gehersenspoeld totdat we er allemaal genoegen mee nemen dat “creating average stuff for average people, again and again, is a safe and easy way to get what you want.” Average stuff wordt gecreëerd in jobs, banen. En omdat we dat allemaal blijkbaar erg graag willen – of denken te willen – solliciteren we allemaal als een dolle naar die banen, wat het systeem dan weer ten goede komt, want “if you’re a boss, you need applicants, lots of them, to keep the wages you have to pay nice and low. And so the more people who believe they need a job, the better it is for you.” Op de uitzonderingen na dan, waartoe hij vanzelfsprekend zelf behoort, want “a job would destroy my psyche”.

Het wordt tijd om onszelf te ‘reinventen’, want de wereld en de omstandigheden zijn veranderd. Opnieuw uitvinden dan niet in de zin van “polishing yourself, improving yourself, making things a bit better”, nee, het gaat om “the reset button, a reinvention that changes the game”. En Seth zou Seth niet zijn als hij daar niet een keurig rijtje suggesties voor aanlevert, waaronder zaken als Connect, Make art, Fail en Learn. Lees ze allemaal rustig na, zou ik zeggen.

Boos

En waarom ben ik hierom nou boos? Omdat ik denk dat we hier te maken hebben met onterechte arrogantie. Als je de mazzel hebt gehad om een goed idee te krijgen, of op het goede moment op de goede plek was, of als je gewoon een exhibitionistische vlerk bent als Seth Godin: leef je uit in een reinvented you. Verdien er je geld mee, whatever. Maar niet iedereen kan zich dat permitteren en, eerlijk gezegd, ik ben er blij mee dat er óók gewoon mensen zijn die je vuilnis ophalen, je in het ziekenhuis verzorgen, je post bezorgen, je kinderen lesgeven, de schappen in de supermarkt bijvullen, boeven vangen, een afspraak laten maken bij de tandarts of je paspoort vernieuwen. Onze maatschappij draait op degenen die zonder gedoe of gezeur gewoon hun werk doen. Desnoods hun hele  leven lang. Die daar – voor Seth Godin onbegrijpelijk – blij en tevreden mee zijn, omdat ze andere waarden hebben dan hij. En die de omstandigheden creëren waaronder de goudhaantjes die er maar ternauwernood aan ontsnapt zijn dat hun geest werd vernietigd in een – getver! – baan, gewoon goudhaantje kunnen blijven.

Een gedachte over “Bizar verhaal”

  1. Helemaal mee eens!Wat en arrogantie, indirect kraak je daarmee het gedrag af van iedereen die werkt! Ieder radertje van deze maatschappij is belangrijk en niet meer of minder dan iemand anders al is het op verschillende niveaus. Samen vormen we het geheel en zo is het goed.
    Tot voor kort waren en er bosjes organisaties die druk uitoefenden op alle medewerkers om zich maar vooral te ontwikkelen. Dat vond ik wat overdreven, niet iedereen heeft daar zin in of behoefte aan. Laat dat een persoonlijke keuze blijven!

    Seth Godin is een beetje de weg kwijt.Ben wel benieuwd hoe hij de wereld dan ziet? Iedereen doet wat hij / zij wil? Beetje utopia? Het commumunisme? Gelijkheid en vrijheid? En dat zou beter zijn voor iedereen, waar heb ik dat eerder gehoord??

    Tja laten we het erop houden dat het tegenovergestelde van zijn waarheid ook de waarheid is!

Reacties zijn gesloten.