Het Nieuwe Werken, flexibiliteit en betrokkenheid

Het Nieuwe Werken – vroeger heette dat tijd- en plaatsonafhankelijk werken – is hot. Bedrijven proberen ermee te scoren, maar het gaat natuurlijk óók om een ‘vraag’ uit de markt van de werknemers. Bij deze laatste gaat het vooral om de vraag hoe er balans kan komen tussen werken en andere zaken – kinderen, hobby’s… Hieronder een aantal observaties rondom dat ‘nieuwe’ werken, de balans werk-privé en flexibiliteit.

Dat er van alles zal gaan veranderen, lijkt me buiten kijf. Het is te hopen dat we daar met elkaar een goede manier in zullen vinden.

Een gedachte over “Het Nieuwe Werken, flexibiliteit en betrokkenheid”

  1. Maar vergeet 1 ding niet: wie het dichts bij het vuur zit warmt zich het best… dat is toch redelijk plaatsbepaald.

Reacties zijn gesloten.