Bos? Ik zie alleen maar bomen

Een niet meer te stoppen trend – een van de vele, liever gezegd – vandaag de dag in recruitment lijkt wel de ‘portalen’. Een relatief nieuwe is die van de Provincie Zeeland, maar ook veel zorgwerkgeversverenigingen, onder namen als ZorgSelect, Zorgplein Noord of Brabant Zorg beschikken over websites waarbij meerdere organisaties met hun loopbaanbeleid en vacatures zijn aangesloten.

Het moeten er intussen honderden zijn. Misschien wel duizenden. En alles roept maar om de aandacht van de sollicitant.

Hou me ten goede, ik heb niets tegen portalen. Integendeel, ik denk dat het buitengewoon zinvolle plaatsen kunnen zijn om informatie over een bepaalde functie, sector of regio in samen te brengen. Maar op de een of andere manier lijken ze allemaal zo op elkaar. Nieuws uit de sector of regio, een grote knop met ‘Vacatures’ en – in elk geval bij sectorgerelateerde portalen – informatie over mobiliteit, opleidingen en doorstroming.

Op die manier blijven het verzamelbakken van vacatures en zullen ze vooral aantrekkingskracht hebben op mensen die toch al aan het overwegen zijn om een andere baan te zoeken. Zullen we – voor het volgende portaal, geen idee voor wie of wat, maar het kan nooit lang op zich laten wachten – afspreken dat we op zoek gaan naar toegevoegde waarde? Dan gaan we bekijken hoe zo’n portaal zich kan onderscheiden van al die andere en interessant worden voor meer dan de voor de hand liggende doelgroep.

Met andere woorden: laten we het bos weer zichtbaar maken, tussen al die bomen door. Lijkt me een mooie klus.

Een gedachte over “Bos? Ik zie alleen maar bomen”

  1. mmm op zoek naar iets toegevoegde waarde … ik stel voor om dat niet alleen bij het verzinnen van een nieuw portaal te doen maar gewoon bij alles wat je doet.

Reacties zijn gesloten.