De boom staat

Een jaar of wat geleden sleepte ik een enorme doos van de Hema naar huis. In die doos zat een namaak-kerstboom. Ik was namelijk tot de conclusie gekomen dat ik het onaanvaardbaar vond om, in een wereld die in z’n eigen vuil dreigt te stikken, bomen om te hakken om ze na luttele weken van sfeerbepaling slechts op een brandstapel te laten eindigen.

Er kwam daarom een namaak-boom. Het optuigen van de kerstboom begint in ons geval dus niet met een gang naar één van de vele kerstboomverkopers, maar met dozen die van zolder moeten komen. Behalve de boom zelf, is dat ook een jaarlijks aanzwellende hoeveelheid ballen, vogeltjes, glazen autootjes en nog veel meer. Als alles beneden staat, begint het werk, eh, feest.

De boom bestaat uit een ‘stam’, waar de takken in moeten hangen. Die takken zitten er los bij en zitten ook altijd in de war.

Met een ingenieus kleursysteem wordt aangegeven waar welke takken geplaatst dienen te worden, zodat het een boom van enigszins normale vorm wordt. Alles bij elkaar een klus die toch wel een uurtje in beslag neemt.

Maar langzaamaan ontstaat op deze manier een, tja… Een boom. Toch wel. Twee meter hoog.

Na het ontwarren van de rattenkoning die tien meter lichtjes kan opleveren – blijkbaar heb ik het jaar ervoor nooit zin gehad om de lichtjes weer netjes op te bergen – kan het versieren beginnen.

Na de lampjes mag de eerste bal erin. En de tweede en de derde, de vogeltjes, de autootjes en huisjes, de chocolade kerstballen, de kerstkransjes en niet te vergeten: de Star Wars Lego. Achter een pluizige oranje bal bevindt zich de geheime ingang van het hoofdkwartier van de Rebellen. De ruimteschepen bungelen vervaarlijk op de takken en de Stormtroopers houden zich dapper vast aan de dennenaalden.

Voor de poes is het intussen ook feest. Een doos! Een lege doos! Jammer voor de poes dat de lege doos voorlopig teruggaat naar de zolder…

Maar ‘t is klaar. En voorlopig kijken we aan tegen een veelkleurige boom, die ook nog tjokvol lekkers zit.  ‘De boom leegeten’ wordt weer de nationale sport. De vraag: “Mam, mag ik een kransje uit de boom?” zal de komende weken vaak klinken. En soms hou je er nog wat aan over ook: vorig jaar kwamen we bij het afbreken van de boom nog twee kransjes tegen.