To ATS or not to ATS – en systeem te koop!

Gisteren verscheen de Werf&, met daarin – naast een bijdrage mijnerzijds over e-selectie, wil er toch even de aandacht op vestigen – een special over recruitmentsystemen. ATS of Applicant Tracking Systems. Backofficesystemen. Kandidatendatabases. Of hoe je het ook maar noemt. Een interessant onderwerp.

Het organiseren van het recruitmentproces is geen sinecure en het is van belang dat je daarbij zaken vastlegt. Zowel het proces, als het materiaal waarmee dat proces wordt uitgevoerd, te weten: vacatures en kandidaten. Hoe je het precies aanpakt is op zich van minder belang dan dát je het aanpakt. Zorg daarom dat je een systematiek hebt, of dat nu een zelfgebouwd spreadsheet is of een volbloed-ATS-met-alle-toeters-en-bellen. En – zoals ook al in de special wordt aangegeven – houd met een aantal zaken rekening.

Mijn eigen ervaring is dat er drie factoren zijn die je echt niet over het hoofd moet zien. Ten eerste: begin niet lukraak, schaf niet zomaar iets aan, maar neem je processen als uitgangspunt. Ten tweede: vertaal je doelen en eisen naar een goede functionele beschrijving. En ten derde: zorg voor draagvlak. Hoe je dat zou kunnen aanpakken, kun je hier lezen. Nóg meer tips en informatie vind je in de Werf& en in de resultaten van het onderzoek naar recruitmentsystemen. Doe het goed, dan heb je daar bij je werk veel profijt van. Omdat je alles wat je doet ook weer kunt terugvinden. En omdat zulke systemen – zeker de geavanceerdere – je veel werk uit handen nemen. Al was het alleen maar door automatisch brieven of mails te versturen.

Systeem te koop!

Bestaat toeval? Deze week werd ik via de Ypenburgse Ondernemersvereniging op het volgende geattendeerd: “Systeem voor werving en selectie te koop. Het is een compleet websysteem voor een werving en selectie bureau met een cms en geïntegreerde SEO vriendelijkheid. Het complete systeem is te koop inclusief implementatie huisstijl of eventueel huisstijl ontwikkeling”. Systeem te koop? Er zijn tientallen, honderden systemen te koop! Maar in dit geval gaat het om een maatwerksysteem dat uiteindelijk niet door de klant is afgenomen. Het is daarom eenmalig – voor één afnemer – te koop voor een vriendelijke prijs. Voor de volledigheid: zonder enige commerciële betrokkenheid van mijn kant. Een aantal specificaties:

  • vacatures, kandidaten en bedrijven aanmelden en invoeren of in (laten) voeren
  • 100% SEO geoptimaliseerd
  • initiële integratie van social media, verdere integratie mogelijk (Twitter, Hyves, RSS, LinkedIn)
  • plaatsen van nieuwsitems
  • maken en verzenden van nieuwsbrieven
  • hosting optioneel

Verdere aanpassingen zijn ook mogelijk. Gezien de functionaliteiten is het systeem vooral geschikt voor een klein recruitmentbureau. Via deze link kun je een indruk krijgen van het systeem. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via het vermelde telefoonnummer.