Zelf doen of uitbesteden?

Tegenstrijdige berichten zijn altijd leuk. En daar waren er weer twee: een interne recruitmentafdeling is nergens voor nodig, zegt Kevin Wheeler op ere.net. We halen de in het verleden uitbestede HR- en recruitmenttaken weer terug, zegt 25% van de ondervraagden in een onderzoek van Ernst & Young.

Hebben we hier alweer een paradox te pakken? Of heeft er gewoon iemand gelijk en iemand anders ongelijk?

Kevin Wheeler werkt een aantal argumenten af:

  • Interne recruiters kennen de organisatie beter dan externe en zijn meer betrokken
  • Intern recruitment moet minstens zo efficiënt zijn als extern belegd recruitment en da’s lastig
  • Interne recruiters kunnen niet zo gemakkelijk ontslagen worden (als ze hun werk niet goed doen)
  • Interne recruiters kunnen gemakkelijker met sociale media uit de voeten, omdat ze elke dag in de organisatie staan

Het is een beetje ja-maar en enerzijds-anderzijds, maar de uiteindelijke conclusie is: “By-and-large they (i.c. interne recruiters) offer little that would make them indispensible”. Nou, dat weten we dan. Eruit met die hap.

Nee, zegt het E&Y-onderzoek. Weer erin! “Bij 25 procent van de ondervraagden worden de uitbestede HRM- en recruitmenttaken weer teruggehaald”. Belangrijkste redenen: ontevredenheid met de geleverde kwaliteit en de angst om concurrentiegevoelige informatie naar buiten te brengen.

Opdrachtgeverschap

Nou valt het ook niet mee om in het woud van aanbieders ten eerste degene te vinden die de oplossing heeft die bij je probleem past, maar ten tweede: die aanbieder ook op een goede manier aan te sturen. Alles wat je van buiten haalt, is niet per definitie goed – in elk vak heb je nu eenmaal beunhazen – maar problemen met producten of diensten die niet volgens verwachting zijn, worden ook vaak veroorzaakt door slecht opdrachtgeverschap. Niet weten wat precies je probleem is. Geen keuzes willen of durven maken. Niet duidelijk zijn in de opdracht. De vraag maar gewoon over de schutting gooien. Niet zo gek dat het resultaat dan tegenvalt.

Eerlijk gezegd denk ik dat het niet zoveel uitmaakt of je recruitment nu een interne aangelegenheid is of in de vorm wordt gegoten van ‘RPO’. Maar voordat we gaan roepen dat die recruiters – intern of extern – het niet goed doen, laten we dan eerst de hand in eigen boezem steken. En wat die concurrentiegevoelige informatie betreft: tegenwoordig ligt zo’n beetje alles op straat, toch?