Pasen 2011

Vandaag is het tweede paasdag. En ik hoop dat jullie een heel lekkere eerste paasdag hebben gehad, wat – als ik afga op de berichten in mijn Twitter-tijdlijn – voor velen zeker het geval is geweest.

Pasen valt op de eerste zondag na de eerste volle maan na het begin van de lente. Of iets dergelijks. Het kan alles zijn tussen 23 maart en 25 april, heb ik begrepen. Gelukkig hoef ik dat niet zelf in de gaten te houden, met die maan en zo. Mijn agenda – nog gewoon van papier, heerlijk – meldt gedienstig de exacte datum. Maar pasen valt dit jaar laat en er dreigde een clash met de meivakantie. Die is opgelost door pasen daar gewoon in onder te brengen. Die vakantie is dus nu begonnen. En duurt in deze contreien twee weken.

Dat betekent dat wervingsvisies weer overgaat op het vakantieschema. Twee à drie berichten per week, inclusief een aantal afleveringen van De toekomst van AMC.

Zelf breng ik een deel van de vakantie door in Berlijn. Daar was ik voor het laatst in 1984 en toen stond de muur er nog. Het was spannend om bij Checkpoint Charlie de overstap naar ‘Oost’ te maken en verbijsterend om te zien hoe een compleet gebied van honderden meters breed – platgebombardeerd in de oorlog en daarna niet meer opgebouwd – als een niemandsland tussen de twee stadsdelen in lag. Met prikkeldraad, mijnen en wachthuizen. Stiekem vond ik Oost-Berlijn – ‘Hauptstadt der DDR’ – prettiger dan West, ondanks de gaten in het wegdek. Ik ben reuze benieuwd hoe het er nu is. Het hotel heeft wifi, dus wie weet…

Voor de weggaanders: fijne vakantie. En voor alle anderen: keep the economy going.