Generatie X neemt de macht over

Hoe gaat ‘werken’ veranderen? Daar worden complete websites over volgeschreven. Time.com levert een lijst aan met daarop de volgens hen tien punten die de komende jaren het verschil gaan maken op de werkvloer. Samenvattend: “No one is going to pay you just to show up. We will see a more flexible, more freelance, more collaborative and far less secure work world”. Flexibeler, vrijer, meer samen en vooral: minder zeker. Deze tien punten lijken me een stuk realistischer dan het achterhaalde baan-baan-verhaal van de SER.

Maar mijn aandacht werd definitief getrokken door één van de tien punten – degene die gaat over Generatie X. “In 2019, Gen X will finally be in charge. And they will make some big changes.” Aangezien ik zelf onderdeel uitmaak van deze generatie, dacht ik: O ja? Wat ga ik allemaal veranderen?

Generatie X bestaat uit punks én yups. Van nabij maakten ze het opkomende individualisme en het hoogtepunt van de Koude Oorlog mee onder het motto ‘no future’. Het zijn degenen die in de jaren tachtig massaal geofferd werden aan de economische recessie. Door hun beroerde start op de arbeidsmarkt zijn ze individualistisch, realistisch, flexibel en zelfredzaam geworden.

Generatie Y had het gemakkelijk. Zij maakten de vrijlating van Nelson Mandela en de val van de Berlijnse Muur mee. Zaten vooraan bij diverse ‘bubbles’. Bij hun komst op de arbeidsmarkt zat het allemaal erg mee, maar nu worden carrières in de knop gebroken. Ze zijn hardwerkend, zakelijk, optimistisch en zelfverzekerd.

Generatie Einstein hoeft niet in een hokje. Ze zijn geboren met een een smartphone in de knuistjes en ‘connected’ vanaf dag 1 (met een eigen website met babyfoto’s waar je je later misschien wel erg voor schaamt). Van nabij maken ze de War on Terror en religieuze revoluties mee. Ze zijn slachtoffer van de economische crisis van het eerste decennium van de 21e eeuw. Ze hebben het niet gemakkelijk bij hun start op de arbeidsmarkt en zijn gezagsuitdagend, flexibel, idealistisch en in staat tot samenwerken.

Het komt wel goed – of niet

Generatie Einstein, dat zijn de kinderen van generatie X. Zoals ouders en kinderen altijd manieren vinden om met elkaar om te gaan – en deze generaties hebben bovendien veel wezenlijks met elkaar gemeen – zullen ze dat op de werkvloer ook wel kunnen. Als Gen X ‘in charge’ is, zou mijn advies zijn: verzamel veel Einsteiners om je heen. Laat ze lekker hun gang gaan – hou ze vooral aan doelen. Begrijp dat ze hun vrijheid nodig hebben, zoals Gen X dat zelf óók heeft.

Zou dat de grote verandering zijn? Minder ‘sturing’, meer ruimte, initiatief en vertrouwen? Het spreekt mij en mijn generatiegenoten wel aan. En best kans dat het heel goed gaat werken ook. Enige vraag: wat doen we Gen Y?