Omrommelen met vacatures

Hoe krijgen we de vacature bij de sollicitant en de sollicitatie bij de organisatie? Belangrijke vraag. Print is ‘t niet meer – of misschien nog wel – jobboards zijn op sterven na dood – of niet – en veel van de aangekondigde ‘vernieuwingen’ hebben hun beloften nog niet echt waargemaakt.

Omdat de technologie toch lastiger is dan gedacht. Omdat (potentiële) sollicitanten niet net zo ver voorop lopen als de recruiters die hen moeten binnenhalen. Omdat managers niet meewerken. Omdat er gewoon teveel is. Dingen gaat verkeerd op vele manieren om om vele redenen. Het gaat er hier natuurlijk vaak over en dit is een kleine greep.

Eerlijk gezegd denk ik: er bestaat een kans dat het allemaal blijft hangen in ‘tools’, leuke dingen en tactiekjes. We kunnen elkaar – en de organisaties en sollicitanten – daar helemaal gek mee maken. Maar of het gaat helpen… Dat vind ik nog wel een vraag.

Een gedachte over “Omrommelen met vacatures”

  1. Het gezegde roept al: Don’t shoot the messenger en dat geeft ook precies aan waar het probleem zit. Succes wordt niet per definitie gehaald door een bepaalde techniek of medium pontificaal in te zetten.

    De vraag – per vacature – moet ook altijd in eerste instantie zijn waar de prospects te vinden zijn die je echt wilt hebben en wat is hun favoriete manier van communiceren. Het klinkt zo voor de hand liggend maar in de praktijk gebeurt dat nog te weinig.

Reacties zijn gesloten.