Waar blijft de shake out onder vacaturesites?

In Nederland zijn bijna 900 actieve vacaturesites en meer dan 10.000 sites waar twee of meer werkgevers hun vacatures aanbieden, concludeert Intelligence Group. In totaal zijn er dus zo’n 11.000 plaatsen waar vacatures kunnen worden achtergelaten. Er zijn 392.000 werklozen in Nederland en – ervan uitgaand dat 5% van de werkenden actief een andere baan ambieert – 375.000 zoekers.

In totaal zijn er dus 767.000 mensen op jacht naar een andere baan en samen delen ze 11.000 websites. Per website zijn dat gemiddeld 69 vacaturezoekers. Ligt het aan mij of is dat echt bizar?

Want naast de 900 vacaturesites – inclusief de verticale zoekexemplaren, vaak on-actueel ook – zijn er nog de ‘werkenbij’-sites van de verschillende organisaties. Voor de gemiddelde baanzoekende is dat geen bos meer, maar het Amazone-regenwoud (dat zeven miljoen vierkante kilometer groot is, voor wie het weten wil). Het is dus geen wonder dat je daardoor geen boom meer ziet.

Die gemiddelde baanzoekende heeft het dan ook opgegeven. Die is de afgelopen jaren niet méér, maar minder bronnen gaan gebruiken om een andere baan te zoeken. En dat geldt in dit geval niet voor het verguisde middel print: “Ook de moderne kanalen, zoals vacaturesites, en de generieke bronnen, zoals bekenden/netwerk en open sollicitaties, worden gemiddeld genomen minder gebruikt”.

Hongerig

Ook hier stemmen mensen blijkbaar met de voeten. Wat mij erg verstandig lijkt. Want er zijn ongetwijfeld vele aanbieders die volledig te goeder trouw zijn en graag een goed product willen leveren. Klanten oprecht willen helpen. Maar er zijn er ook veel die – hongerig naar geld – vooral willen verdienen aan klanten die geen idee meer hebben waar ze hun vacatures nog met enige kans op succes kunnen achterlaten en die met hun zogenaamde oplossingen slechts bijdragen aan de chaos en onoverzichtelijkheid. Teveel zijn het mooie verkoopverhalen die uiteindelijk leiden tot financiële addertjes of gewoon nul resultaat.

En lang kan dat natuurlijk ook niet meer goed gaan. Leve het vrije-marktmechanisme, waarbij wat niet werkt of geen toekomst heeft, vanzelf verdwijnt. Maar van mij mag het wel een beetje opschieten, die shake out. Want met de komst van wéér een nieuwe loot aan de stam hebben we er opnieuw keuzestress bij.