De basic van recruitment: goede teksten

De afgelopen tijd heb ik een aantal trainingen verzorgd over het schrijven van (goede) vacatureteksten en weinig is leuker dan mensen aan het eind van de dag gesterkt – en enthousiast – te zien vertrekken. Goede teksten zijn een basic in recruitment. Ik roep er hier op wervingsvisies dan ook geregeld iets over. En op de een of andere manier zie ik het onderwerp de laatste tijd ook op andere plaatsen terugkomen.

Dat is mooi. Dat is heel mooi. Want als er nou één ding is waar met zo ongeveer zero budget knappe resultaten te behalen zijn, is het wel hier. Maar ja. Hoe pak je dat nou aan? Wel, onder het motto: one size doesn’t fit all.

Het begint met je doelgroep. Wie zoek je? Kijk door je oogharen, wat voor persoon doemt daar op? Nee, niet ‘HBO/WO-opgeleid’, of ‘Mondeling en schriftelijk vaardig’ of ‘Omgevingssensitief’. Wat voor mens zoek je? Wat interesseert hem of haar? Wat vindt hij of zij belangrijk? Werk dát uit tot een tekst. Dat hoeft allemaal totaal niet super-creatief te zijn, integendeel. Maar verplaats je.

En dan: wees bereid om te verrassen. Grijp de aandacht. En wees vooral niet bang dat je door één functie-eis over te slaan, opeens die beste kandidaat mist. Sterker nog, geef mensen de kans om hun eigen voorstelling te maken bij de functie. Maak ze nieuwsgierig. Daag ze uit. Dat doe je niet met elf bullets. Op elf bullets knapt iedereen af.

Voor wie er nog meer over wil lezen: hier een aantal tips.

4 Replies to “De basic van recruitment: goede teksten”

  1. Het verbaast mij ook nog steeds, en al helemaal omdat het totaal niet moeilijk is. Old habits die hard, dat is wel duidelijk. De ‘hang naar juistheid en volledigheid’ is blijkbaar niet alleen aan ambtenaren voorbehouden.

    Enne, @Mark: omgevingssensitief bestaat echt en wordt echt gebruikt. Vooral in de zin van ‘je – al dan niet politieke – bazen niet in het openbaar voor paal zetten’. Wat inderdaad niet verstandig is. Maar wie doet dat nou?

  2. Helemaal met jou eens. Helaas wordt de toegevoegde waarde van vacatureteksten over het algemeen nog flink onderschat. Aan de andere kant biedt dit kansen voor diegene die wel bewust en gericht vacatureteksten schrijven!

  3. Omgevingssensitief! Wordt dat echt gebruikt? Wél handig als je een beveiliger zoekt die ‘s nachts rondjes door industrieterreinen maakt. Maar dat zal wel niet bedoeld worden.