Mobiel recruitment stelt niks voor

Hoe online baanzoeken mobieler wordt, was de titel van een post twee weken geleden. Maar bij goed lezen bleek dat een verkeerde naam te zijn; baanzoeken wordt namelijk helemaal niet mobieler: weliswaar gebruikt 11% van de baanzoekers een smartphone of tablet bij deze klus, maar voor het overgrote deel gaat het daarbij om het bekijken van ‘traditionele’ vacaturesites op een tablet. Of misschien op een smartphone, maar zeg nou zelf, tenzij een site een mobiele versie heeft is zoeken op een smartphone niet echt comfortabel. En dan nog.

Toepassingen of apps die écht ‘mobiel recruitment’ zijn, heb ik nog niet kunnen ontdekken. Augmented reality is niet de doorbraak gebleken. We kunnen LinkedIn en Facebook – met alle recruitment-spinoffs – heel goed op onze handzame apparaatjes bekijken en in Maps opzoeken waar een vacature zich bevindt, maar daar houdt het dan wel zo’n beetje mee op. Maar blijkbaar is er toch het gevoel dat ‘mobiel recruitment’ een volgende kip met gouden eieren kan zijn en is het onderwerp ‘hot’, zoals ook blijkt uit een artikel op The Recruiters Lounge, met als titel Social media recruiting on smartphones. Hm. Ken je de mop van de twee mannen die naar Parijs gaan?

Die gingen niet. En het artikel gaat ook niet over smartphones. Het gaat een beetje over social media en er staan vier ‘tips’ in, maar die gaan over alles behalve smartphones:

 • Kies het juiste platform
 • Wees actief
 • Screen kandidaten
 • Blijf normaal selecteren

Als ik goed zoek, zijn er wel een paar voorbeelden van het gebruik van mobiele apparaten voor min of  meer gerelateerde activiteiten. Zo  heeft StudentenWerk een app laten maken voor bij- en vakantiebanen. Die combineert in elk geval nog een aantal nuttige functies (zoeken van banen en werkbriefjes bekijken, bijvoorbeeld). En Lays is van mening dat de Nederlander nog niet genoeg bizarre chipssmaken in de maag gesplitst heeft gekregen en schakelt Hyves in om een succesvol concept nog wat verder uit te melken. Wat wel een nieuw gebruik van het mobiele platform is, maar dan weer geen recruitment.

Hoe kan het er uitzien?

Wat zouden nu kenmerken kunnen zijn van mobiel internet die echt toegevoegde waarde hebben voor recruitment ? Niet iets waarmee je denkt rijk te worden, maar iets dat voor de gebruikers ook echt nut heeft? Het lijkt mij dat het een slimme combinatie moet zijn van de functionaliteiten van mobiele apparaatjes, ingezet voor recruitmentdoeleinden. Maar erg goed kan ik het ook niet bedenken… Ik ben daarom benieuwd naar jullie mening en ideeën.

Onderstaande ‘poll’ noemt een aantal functionaliteiten van smartphones. Erachter staan enkele zaken die betrekking hebben op recruitment. Wat, en in welke combinatie, zou tot een echt vernieuwende toepassing kunnen leiden voor recruitment met smartphones?

Ben ik iets vergeten? Geef het dan aan in een comment! En stel je voor: als dit een realistisch geheel oplevert, hebben we zomaar een functioneel ontwerp bij elkaar ge-crowdsourced…!

4 gedachten over “Mobiel recruitment stelt niks voor”

 1. Het gaat niet direct om het oplossen van een probleem, meer om een inventarisatie van de mogelijke meerwaarde. Er wordt veel gezegd en voorspeld over mobiel recruitment, maar wat heb je er nou echt aan ? Bij welke maatschappelijke trend haakt het aan en is het ook zinvol?
  Maar misschien is het wel een manier om te proberen een einde te maken aan het gehype over mobiel recruitment… Behalve het altijd beschikbaar hebben van informatie, is de toegevoegde waarde verder blijkbaar gering.

 2. Wat uniek is dat een smartphone in principe informatie altijd en overal beschikbaar maakt. Als we nu de informatie voor werkzoekenden geschikt maken voor smartphones dan is de eerste belangrijke stap al gezet. Klinkt simpel maar is nog best lastig te realiseren en slechts enkele organisaties hebben dit operationeel.

  Welk probleem wil jij graag oplossen waarin smartphones een rol kunnen spelen?

 3. Ha Jacco,

  Dat vind ik ook een prima conclusie hoor, dat mobiel recruitment niet bestaat. Maar waar ik een beetje naar op zoek was is niet zozeer die ene unieke recruitmentfeature van smartphones, maar een unieke combinatie van (bestaande) features. Welke combi kan echt iets bijdragen?

  Dank je voor je reactie!

 4. “Toepassingen of apps die écht ‘mobiel recruitment’ zijn, heb ik nog niet kunnen ontdekken.”

  Ik wil de discussie niet doodslaan maar ik ben bang dat je op zoek bent naar nieuwe functionaliteit wat niemand nog bedacht heeft en niemand behoefte aan heeft. AR is het enige in het rijtje dat een duidelijke en unieke link heeft met smartphones. Dat is ook echt het enige idee wat iedereen kan bedenken, iets wat al jaren bestaat en niemand gebruikt…

  Het nut van mobiel internet is dat informatie over en altijd beschikbaar is. Laten we het niet ingewikkelder maken dan het is. De (r)evolutie die met mobiel internet komt op het gebied van recruitment is dat alles nog simpel en eenvoudiger wordt. Dat is de beste nieuwe functionaliteit die je kunt bedenken! Die evolutie hebben WerkenBij-sites langzaam gemaakt afgelopen jaren en m-sites zetten dit proces in een stroomversnelling.

Reacties zijn gesloten.