Hoeveel een recruitmentmisser kost

Afgelopen week kon je hier een wat, eh, cynisch artikel lezen over bepaalde ‘vernieuwingen’ in recruitment. Vernieuwing op dit gebied is een soort autonoom proces. In het kielzog van weer een nieuw sociaal netwerk vindt ook recruitment zichzelf telkens opnieuw uit, lijkt wel. En dat terwijl aandacht voor de kwaliteit van het resultaat altijd de hoogste prioriteit zou moeten hebben. Zeker als je de volgende infographic bekijkt. In Amerika hebben ze namelijk uitgerekend wat een middlemanager van $62.000 per jaar de organisatie na 2,5 jaar disfunctioneren kost, c.q. gekost heeft.

(Klik op de afbeelding voor een vergroting)

Het is het redelijk gruwelijke bedrag van $840.000. Daarin zit o.a.:

  • 13.000 voor recruitmentkosten
  • 188.000 aan salaris
  • 536.000 aan gemiste kansen en/of omzet

Dat is al heel wat en daarbij komen nog de kosten voor het ‘afscheid’, zoals een afkoopsom (wat in sommige branches tot ‘exhibitionistische’ hoogte kan oplopen, hebben we geleerd) of de meer verborgen kosten zoals verslechtering van de sfeer of het verloop onder andere medewerkers als gevolg van zo’n pummel. De ‘goede’ medewerkers moeten immers harder werken om alle missers van de miskleun goed te maken. Waardoor hun baan grote kans loopt om óók te promoveren tot ‘vacature’.

Eén recruitmentmiskleun kan een lawine aan kosten met zich meebrengen.