Hoe we werk en leven combineren

Op deze zaterdag voor Pasen, met een extra vrije dag in het vooruitzicht voor de meesten van ons, gaat de infographic vandaag over de vraag hoe het zit met de balans tussen ‘werk’ en ‘leven’. Om maar met een akelig getal te beginnen: 87% van de mannen én vrouwen ondervindt negatieve effecten op hun gezondheid als gevolg van een – slechte – balans tussen werk en privé. Dat varieert (voor maar liefst tweederde van de vrouwen) van stress tot depressies – die dan weer min of meer gelijk verdeeld zijn over ongeveer eenderde van de mannen en vrouwen.

(Klik op de afbeelding voor een vergroting)

Dat vrouwen meer last hebben dan mannen, is niet zo gek als je kijkt naar de verdeling van de huishoudelijke taken. Of het nu gaat om de was, boodschappen of eten koken, vrouwen draaien daar in meerderheid voor op. En ook op kantoor doen mannen het slimmer: ze nemen vaker de tijd voor een persoonlijke ‘break’, of het nu voor een kopje koffie of een sigaret is of – ik vraag me af hoe dat dan gaat – voor seks.

Mensen die over de hele linie een positieve balans ervaren tussen werk en privé hebben daar verschillende  manieren voor:

  • 97% gaat regelmatig op vakantie
  • 89% verlaat het werk doorgaans op een ‘redelijk tijdstip’
  • 68% neemt gedurende de dag regelmatig een korte pauze

Wel, dat lijken me alle drie goede tips om de boel in beetje in evenwicht te houden. Happy combining.