20, 5 en een netwerk

2012 is een bijzonder jaar.

In 1992 vroeg mijn toenmalige baas bij de Belastingdienst of ik niet ‘iets met werving’ wilde doen. Zonder het flauwste benul waar hij het over had, zei ik ja. Het was het begin van een tot nu toe durende liefde voor het ‘vak’, van de eerste wankele schreden bij de Belastingdienst, later als coördinator Arbeidsmarktcommunicatie en Recruitment bij het ministerie van Economische Zaken, vanaf 2005 als campagnemanager van Werken bij het Rijk en als laatste met Wervingsvisie.nl. 1992. Dit jaar ben ik dus 20 jaar werkzaam in arbeidsmarktcommunicatie.

‘Zelfstandig ondernemer en blogger’

In 2007 vroeg ik na 22 jaar Rijksambtenaar te zijn geweest ontslag en dat werd mij – gelukkig ‘eervol’ – verleend. Op 1 augustus van dat jaar schreef ik Wervingsvisie.nl in bij de Kamer van Koophandel. Sinds die datum ben ik zelfstandig ondernemer. Oefen mijn vak uit voor ‘eigen risico en rekening’. 2007. Morgen is dat precies vijf jaar geleden. Morgen ben ik een jubilaris.

Sinds november 2009 bestaat daarnaast wervingsvisies. Het blog ontstond per ongeluk. Ik wilde alleen maar zien of ik dat WordPress aan de praat kon krijgen. Dat kon ik en de eerste post had als titel De eerste wijze woorden:

De Boeddha zegt: “Alles wat we zijn, is het resultaat van wat we dachten”.

Maar is het ook de bedoeling dat we alles wat we denken opschrijven? En meer nog, dat we daar een manier voor kiezen die door iedereen gelezen kan worden? Nu maak ik me overigens weinig zorgen. Dit bericht zal door maar weinig mensen gelezen worden.

Nog één andere: “Het is voor ons belangrijk om goede gedachten te hebben, want wij worden wat wij denken”.

Sinds dat moment schrijf ik regelmatig op wat ik denk en ik hoop maar dat de lezers van mening zijn dat dat over het algemeen ‘goede gedachten’ zijn… Vanzelfsprekend reflecteren ze mijn ideeën en visies op dit leuke en soms bizarre vak. Van het belang van een goede strategie, een goed inzicht in je doelgroepen, de noodzaak om voldoende aandacht te besteden aan ‘simpele’ zaken als vacatureteksten of personele capaciteit, tot tirades over wat ik her en der over het onderwerp tegenkom en regelmatig als grote flauwekul beschouw. In de loop der jaren ben ik vergroeid geraakt met wervingsvisies – het is mijn podium én de expressie van mijn filosofie: regel de zaak goed, maar maak het niet moeilijker dan nodig is en leer om echte waarde te onderscheiden van onzin en bullshit. In de woorden van de Boeddha: Ik bén wat ik denk. Daarnaast mag ik ook nog ‘stukkies’ schrijven voor het enige vakblad op dit gebied, Werf& en voor studieboeken. Onnodig te zeggen dat ik daar trots op ben.

Meegenieten

Het leven bestaat uit meer dan werk, al heb ik soms de indruk dat sommige vakgenoten er echt zeven dagen per week, 24 uur per dag mee bezig zijn. Ik laat jullie op wervingsvisies regelmatig ‘meegenieten’ van allerlei niet-werk-zaken:

  • een auto die onverwacht overlijdt
  • met de oudste trainen voor winterkamp
  • een poes die voor het eerst in haar leven met haar pootjes in de sneeuw staat
  • ontdekkingstochten in Frankrijk
  • een FBI-jack dat de jongste en ik samen gemaakt hebben
  • recepten voor van van alles
  • tripjes naar (vriendin in) Parijs

Mensen

Ik hou van mijn vak en de manier waarop ik het kan uitoefenen. Het gevoel hebben dat ik wat kan betekenen, veranderingen – hoe klein soms ook – kan bewerkstelligen. Maar ook: in de loop van al die jaren heb ik heel veel mensen leren kennen: collega’s, klanten, de mensen bij bureaus en bij al die verschillende verenigingen waar ik lid van ben. Allemaal hebben ze me geïnspireerd en me geholpen om te worden en te zijn wie ik ben. Allemaal mensen waarvan ik blij ben dat ze het netwerk zitten waar ik met plezier aan en mee ‘werk’, en wat in 2011 tot een voorlopig hoogtepunt is gekomen in de oprichting van het Employer Brand Netwerk. Negen mensen, acht vakgenoten die allemaal op hun allerindividueelste manier sterk, deskundig en zichzelf zijn en in elkaar geloven.

Zonder jullie had Wervingsvisies.nl niet kunnen bestaan. Dank voor iedereen die in de afgelopen twintig, c.q. vijf jaar mijn pad heeft gekruist. Ik hoop op nog veel mooie jaren hierna!

2 gedachten over “20, 5 en een netwerk”

Reacties zijn gesloten.