X, Y, Z en andere generatie-generalisaties

Wat kan Generatie Einstein leren van babyboomers? Nou, bijvoorbeeld dat je je eigen waarde moet kennen. Optimistisch moet zijn. Vooral niet denken dat je ergens recht op hebt. En nog vijf dingen. Tenminste, volgens dit artikel op Online Business Degree.

Denken in generaties is erg populair. Alsof er enorme verschillen zijn tussen kids van nu en kids van twintig of veertig jaar geleden. Volgens mij valt dat erg mee. Je kunt je zelfs afvragen of er überhaupt wel iets veranderd is. Momenteel voed ik twee pubers op – of liever: ik doe een moedige poging – en ben zelf in het verleden ook opgevoed. Veel verschil tussen toen en nu zie ik niet, zowel aan de opvoedende als aan de opvoeding ontvangende kant. Regelmatig betrap ik mezelf zelfs op uitspraken die ik in het verleden van m’n eigen ouders om mijn oren kreeg. “Vieze varkens worden niet vet.” “Je moet wel uitgerust zijn.” “Omdat ik het zeg!”

Verleidelijk onderwerp

Maar generaties blijven een verleidelijk onderwerp. Ook hier komen ze – niet vaak, maar toch – langs. Dan gaat het over van alles.

Maar soms is het wel gewoon verdomd handig om van die ‘tech savvy’ types in huis te hebben. Als er weer eens een telefoon of computer is vastgelopen. Als ik dringend een hotspot nodig heb, omdat er in de verre omtrek geen wifimis. Of als ik een filmpje nodig heb en geconfronteerd word met m’n onvermogen om iets te vinden op YouTube. Gelukkig zijn de pubers hier in huis zelden te beroerd om te helpen, al blijf ik moeite houden met de honende opmerkingen waarop ik in zo’n geval getrakteerd word…

Een gedachte over “X, Y, Z en andere generatie-generalisaties”

  1. Iemand zei mij ooit dat je je pas volwassen mag noemen als je met regelmaat de woorden van je ouders uit je eigen mond hoort stromen. “Moeten we met jou de oorlog winnen,” is er eentje niet ik soms vergeet in te slikken.

Reacties zijn gesloten.