HR Technologie, brrr

Vorige week vond – blijkbaar – HR-Tech Europe 2012 plaats. Het was mij ontgaan, maar gelukkig bleven we via Recruitment Matters op de hoogte van de gebeurtenissen daar in Amsterdam. Het klonk niet alsof het een succes was. De conferentie werd vooral bezocht door mensen die lijden aan ‘een forse intellectuele luiheid’ en die blijkbaar vooral waren gekomen om ‘het vaak oncontroleerbare gereutel van een ‘goeroe’ aan te horen’. Toen ik dat las, dacht ik: het is maar goed dat ik er niet bij was. Ik had me vast weer heel kwaad gemaakt.

HR is bij uitstek een vakgebied dat wordt beláágd door technologie-aanbieders. Dat komt omdat HR ook bij uitstek het vakgebied is dat geen flauw benul heeft van doel, nut en noodzaak ervan. Bovendien waait HR vaak met alle winden mee. Dat zet de deur open voor soms goedbedoelende, maar nog veel vaker goedverdienende entrepeneurtjes, die na het afronden van de cursus PHP hebben bedacht dat ze HR wel even digitaal de volgende eeuw in zullen parachuteren. Het wordt helemaal lachwekkend als ze daarbij ook gebruik maken van theorieën waarvan ofwel de onbruikbaarheid ofwel de frauduleuze achtergrond al lang en breed is aangetoond.

HR Technologie is een bizarre combinatie van twee zaken die negen van de tien keer niet bij elkaar passen. Maar pas als HR zelf een keuze maakt, de dingen die ze moet doen goed doet en zelf weet en bepaalt hoe technologie dit kan ondersteunen, is er een kans dat het beter gaat. Dat betekent hopelijk het einde van het schieten met hagel – én van dit soort conferenties (inclusief entrepeneurtjes).