Wat je allemaal moet kunnen in de 21e eeuw

Van de week werd ik door Peter Boerman, de hoofdredacteur van Werf&, geattendeerd op het boek Onbeperkt houdbaar van Jeroen Busscher. In dat boek – ik beken: nog niet gelezen – gaat het over de vraag wat je moet doen als de eigenschappen waar je nu mee kunt scoren over vijf jaar niet meer relevant zijn of erger: misschien zelfs tegen je werken. Zoals loyaliteit en trouw aan de baas de afgelopen jaren van positief (iemand wil een commitment aangaan) zijn veranderd in negatief (een plakker die niet van verandering houdt). De infographic van deze zaterdag schetst tien competenties waarover je moet beschikken om ‘de 21e eeuw’ te overleven. Aangezien de 21e eeuw nog ruim 87 jaar duurt zullen ze binnenkort wel achterhaald zijn, maar niettemin.

(Klik op de afbeelding voor een vergroting)

Er zitten natuurlijk een hoop eigenschappen tussen met een hoog dûh-gehalte. Leiderschap. Samenwerking. Communicatie. De buzzwords van de afgelopen – wat is het – tien, twintig jaar. Maar er zitten er ook een paar bij die wel degelijk een nieuw plaatje opleveren. De eigenschappen geven namelijk vooral in combinatie met elkaar een interessant inkijkje. Van sommige word ik blij. En van andere slaat de schrik me om het hart.

Iedereen kan iets verzinnen

Innovatie en ondernemerschap bijvoorbeeld: nieuwe dingen kunnen bedenken en het lef en het vermogen hebben om er iets mee te doen. Het zijn twee kanten van dezelfde medaille en ze hebben elkaar hard nodig. Als we nog ergens willen komen tenminste, want we breken in dit land onze nek over de types die van alles verzinnen, massa’s ideeën genereren of ons volstoppen met de meest uiteenlopende ‘adviezen’, maar bij wie het uiteindelijk ook daarbij blijft: gratuite ‘tips’, proefballonnetjes, nota’s of hele rapporten. Gevuld met theoretisch en onpraktisch geleuter.

Iets verzinnen én het tot een goed einde brengen – in dat geval pakken innovatie en ondernemerschap als een positieve combinatie uit.

Zelfoverschatting

Dat geldt niet voor de combinatie van aanpassingsvermogen en accountability – als we dat tegelijk van mensen gaan vragen, zet dat de deur wijd open voor sociaal wenselijk gedrag, een nog grotere nadruk op cijfers en in het ergste geval rechtstreekse fraude. Gesjoemel. Deze combi gaat alleen maar goed als hij in hoge mate wordt vergezeld van een andere: kritisch denken. En dan niet alleen als het anderen betreft, da’s makkelijk, maar ook – en vooral – als het jezelf betreft. Daar zit wel een potentieel probleem en vooral jonge mensen – Generatie Y/Einstein/Millenials/whatever – lopen daarbij risico. Volgens Motivaction zijn ze namelijk “zelfverzekerd en lijden aan een lichte vorm van zelfoverschatting” (ik mag het zeggen, want ik heb er twee in huis).

Kritisch naar jezelf en de gevolgen van je handelingen kijken is dus een must.

Verzuipen

En dan een eigenschap die nooit weg is geweest en de enige waarvan ik durf te beweren dat hij het einde van deze eeuw wel zal halen: vinden, analyseren en samenbrengen van informatie. Hoofd- en bijzaken onderscheiden, de belangrijke zaken eruit pikken, slimme en/of belangrijke verbanden leggen; in een wereld die verzuipt in informatie, standpunten, onderzoeken, meningen en feiten, is dat tantamount. Als beslissingen worden genomen op basis van onvolledige of selectieve informatie, kan dat heel akelig uitpakken.

De ideale werker van de 21e eeuw; er wordt nogal wat gevraagd…