De kerstspeech en het gesloten kastje

En ja hoor, er is weer gedoe. Ditmaal over de ‘uitgelekte’ kerstspeech van de koningin. En sorry dat ik me er op deze tweede Kerstdag mee bemoei – vanaf Tenerife, nota bene – maar het is even nodig, want er gaat iets helemaal fout in de discussie.

Er is vooral een hoop gegniffel over die ‘domme’ RVD, die de boel op een openbare plaats neerzet, maar waar gaat het om? Niet om de RVD, maar om een surfer die blijkbaar niets beters te doen heeft dan een beetje rondstruinen op een website, die een URL kopieert, een paar cijfertjes verandert en opeens op een filmpje stuit dat pas de volgende dag te vinden mag zijn. Helemaal ‘per ongeluk’, maar hij weet niet hoe snel hij dat bekend moet maken. En dan is er vervolgens een leuke internetjongen die het gore lef heeft om het “mooi werk, man” te noemen.

Kleuters

Ik vind het helemaal geen ‘mooi werk’. Ik vind het onfatsoenlijk. Ten eerste omdat het natuurlijk helemaal niet ‘per ongeluk’ was. Deze figuur had wel degelijk kwaad in de zin en ik hou niet van leugens. Maar ten tweede omdat ‘het veranderen van een paar getallen’ net zo iets is als het zonder toestemming van de eigenaar openmaken van een dicht kastje. Dat in dit geval ferm op slot had moeten zitten, maar dicht is dicht en dat is niet voor niets. Als ik bij iemand op bezoek ben, ga ik toch ook niet allerlei kasten en laden openmaken om te kijken of er misschien iets leuks in zit? Ook al zit alles niet op slot? De enigen die dat doen zijn kleuters en die leren vervolgens van hun moeder dat zoiets erg ongepast en bijzonder onbeleefd is. Een fundamentele opvoedingsregel die bij Anne Jan en een deel van de toeschouwers blijkbaar is misgegaan.

Tegen deze ‘hacker-die-zichzelf-geen-hacker-noemt’ en iedereen die er applaudisserend naar staat te kijken, zou ik daarom willen zeggen: hou op met je verkneukelen en ga je schamen. Heel erg. En beloof dat je voortaan met je tengels van andermans spullen afblijft. Kleuters!