Wat ze overal ter wereld met Kerstmis doen

Voordat de Kerstman in Denemarken wegvliegt met z’n slee, moet hij – volgens de wet – eerst controleren of er geen slapende kinderen onder liggen. Het allergrootste kerstgeschenk ooit werd in 1886 gegeven, door Frankrijk aan de VS: het Vrijheidsbeeld. In Japan bestaat het traditionele kerstdiner uit een maaltijd van Kentucky Fried Chicken, die je twee maanden van te voren moet reserveren. Rare dingen, allemaal afkomstig uit de speciale Kerst-infographic van deze zaterdag-voor-kerst.

(Klik op de afbeelding voor een vergroting)

Aan de andere kant, wat is raar. Het is hooguit wat je niet gewend bent. In Australië vieren ze kerst met een barbecue op het strand. In Rusland is het rond die tijd 28 graden onder nul. Zelf liep ik ooit op 1 januari om zes uur ‘s morgens door een Zuid-Afrikaans wildpark, op zoek naar vier leeuwen en dit jaar verheug ik me op een Kerstmis in de zon met 23 graden. Geen dikke truien dit jaar, of gebibber in te blote jurkjes, maar met een koel glas witte wijn aan het zwembad. Of zoiets.

Maar wat je ook doet, een fast-food-kerstdiner of zes gangen; in de stralende zon of kleumend bij de kachel – doe het samen. Dan maken de omstandigheden niet uit. Rust uit. Kom tot stilstand. En wees blij dat je de Kerstman niet bent, die, om bij iedereen langs te komen, 832 huizen per seconde af moet. Dat is pas warp speed.