Wat de banen van de toekomst zijn

Mijn oudste is bijna 17, zit in klas 5 van het gymnasium en doet volgend jaar eindexamen. Dat lijkt nog waanzinnig ver weg, maar voor zo ongeveer alle instellingen voor hoger onderwijs is hij nu al een gewilde prooi. De uitnodigingen voor open dagen en andere wijzen van oriëntatie op een vervolgstudie komen massaal dit huis en zijn mailbox binnen. Zelf heeft hij nog geen flauw idee – of liever: ik heb geen flauw idee of hij zelf al een idee heeft. Hopelijk wordt het iets dat hij leuk vindt. Maar een belangrijke overweging bij de keuze van een studie is tegenwoordig ook: kún je er later wat mee? Wat zijn de banen voor de toekomst? Dat is precies waar de infographic van deze zaterdag antwoord op geeft.

Banen van de toekomst

(Klik op de afbeelding voor een vergroting)

Persoonlijk heb ik hem trouwens aangeraden om een uitvaartonderneming te beginnen, bij voorkeur eentje die zich onderscheidt van alle koffie-en-cake verwerkende bedrijven waar we nu nog vaak toe veroordeeld zijn. Gezien de opbouw van de bevolking is dat een groeimarkt van jewelste. Maar er zijn meer future proof mogelijkheden, blijkt. Zeker als we nóg wat verder in die toekomst kijken.

Data-afval

Wat te denken van een ‘orgaanagent’? Iemand die zoekt naar geschikte organen voor degenen die een reserve-onderdeel nodig hebben? Of iemand die waakt over de veiligheid van je online aanwezigheid? Data-afvalverwerkers? Bankier voor alternatieve valuta? Tijdhackers? Maar ook de vraag naar duurzame energie en een veiliger voedselproductie of nieuwe vormen van onderwijs en zorg zullen hun weerslag gaan krijgen op het type werk dat er de komende jaren zal ontstaan.

Het lijkt een een geintje, zoals de infographic het presenteert. Maar wie goed rondkijkt op de arbeidsmarkt, ziet al dingen gebeuren, fundamentele veranderingen optreden. Door de vraag naar oplossingen voor problemen die er vijftig jaar geleden nog niet waren, wat inderdaad nieuwe typen banen oplevert. Maar ook door de flexibilisering, die volgens sommigen de spuigaten uitloopt en het langzaamaan verdwijnen van de middenklasse uit onze economie en samenleving. Ik hoop maar dat we met z’n allen óók oog blijven hebben voor de persoonlijke en maatschappelijke gevolgen van al die veranderingen.