Volgens de Business Leaders is onze productiviteit niet goed

De crisis is de nieuwe werkelijkheid. Groei, vernieuwen en aanvallen definiëren ondernemerschap in 2013. Inspirerend leiderschap is de sleutel tot succes. Volle kracht vooruit! Wie denkt dat ik gek ben geworden of een nieuwe carrière ben gestart als managementgoeroe, zit ernaast. Deze peptalk is afkomstig uit het onderzoek ‘De Mindset van de Business Leader’ 2013.

Productiviteit verhogen

Uitgevoerd door De Baak in samenwerking met het netwerk Business Leaders, “een toonaangevend en exclusief netwerk voor directeuren en topondernemers in Nederland”. De Business Leader heeft het antwoord gevonden: als je maar de juiste retoriek gebruikt, stelt zo’n crisis opeens helemaal niks meer voor. Duidelijk toch?

Jaaa… Maar er zijn nog wel wat hordes te nemen. De cultuur is in bijna de helft van de gevallen nog niet wat het zou moeten zijn, gezien wat er gevraagd wordt in deze ‘nieuwe tijden’. Niet innovatief genoeg, of niet prestatiegericht genoeg. Maar het zijn vooral de medewerkers die nog niet helemaal aangepast lijken te zijn aan de crisis-als-nieuwe-werkelijkheid: hun productiviteit moet nog stukken omhoog en ze moeten ook ‘s wat gaan doen aan hun ontwikkeling en opleiding. Niet dat de Business Leader zelf veel energie in de mensen gaat stoppen: amper 9% van de tijd zal in 2013 worden besteed aan ‘de werknemerskant van het bedrijf’, waar dat in 2012 nog 16% was. ‘The human side‘ van de organisatie laten ze het komende jaar graag over aan anderen. Wie dat zijn, is onduidelijk en hoe dat dan tot ‘inspirerend leiderschap’ – nog zo’n goed voornemen – moet leiden evenzo. Zelf willen ze trouwens óók heel graag leren en zich ontwikkelen en dat doen zij bij voorkeur in netwerken (met een borrel en een goede sigaar erbij, stel ik mij zo voor).

Contrast

Reorganiseren is het komende jaar volgens de leden van het ‘exclusieve netwerk’ niet nodig. Dat lijkt niet zo gek na alle afbraakactiviteiten van de laatste jaren, maar het is natuurlijk niet waar. Ook in 2013 zullen de nodige bezuinigingen en aanpassingen plaatsvinden, inclusief ontslagen. Het ongefundeerde optimisme van de Business Leaders staat in schril contrast met de voorspelling van de werkloosheid voor dit jaar – die in sommige regio’s de dubbele cijfers zal naderen. Maar laten we ze niet te hard vallen: soms twijfelt de Business Leader er echt wel aan of hij of zij de juiste keuzes maakt. Al hoeven we ons geen zorgen te maken: dat raakt de meesten van hen niet persoonlijk.

Deze topondernemers zijn succesvolle en vermoedelijk intelligente mensen. Ze denken in kansen en optimisme is goed. Maar het zijn hun medewerkers die de rekeningen daarvan gepresenteerd krijgen: harder werken, meer productiviteit, minder aandacht van de baas, de zwarte wolk van mogelijk ontslag boven hun hoofd en met een beetje pech een cultuurveranderingstraject in het vooruitzicht. Met zulke bazen heb je geen crisis meer nodig.

2 gedachten over “Volgens de Business Leaders is onze productiviteit niet goed”

  1. Als het boven regent, drupt het beneden. Als er een switch gemaakt moet worden van individuele performance naar bedrijfsperformance, is het toch weer een individuele verantwoordelijkheid van medewerkers om op de juiste manier in een netwerk te participeren. En met de werkloosheid van dit moment zou het wel eens een stuk beter en in elk geval veel socialer kunnen zijn om het werk over meer mensen te verdelen dan om medewerkers – al dan niet op basis van weer een hype – aan te zetten tot een productiviteitsverhoging die inmiddels niet meer reëel is.

  2. Wellicht een leuke toevoeging hierop.

    Uit onderzoek van CEB (www.executiveboard.com) blijkt dat werknemers aan de toppen van hun productiviteit zitten, maar dat de business leaders nog steeds een productiviteits verhoging zoeken van 20%.

    De sleutel van deze uitdaging ligt volgens CEB in, zoals zij dat noemen, de “Network Performance” van de medewerkers. Niet alleen de bijdrage aan de eigen taak is belangrijk, maar juist de bijdrage die een werknemer via anderen in het bedrijf heeft is cruciaal.

    Dit vraag om een herdefiniering van functies en een andere aansturing/beloning. Bedrijven die de shift kunnen maken naar bedrijfsperformance in plaats van individuele performance zullen als winnaar uit de strijd komen.

Reacties zijn gesloten.