Hoe je rustig een tukje kunt doen tijdens het werk

Behalve voor ZZP’ers, die in een gemoedelijke afwisseling van work en play hun dagen, weken en maanden vullen, is ‘werken’ voor de gemiddelde persoon over het algemeen een vermoeiende aangelegenheid. Vroeg opstaan, misschien kids die schoon en fris en als het even kan voorzien van gezonde lunchtrommeltjes op tijd op school moeten zijn, met een beetje pech een file of een vertraagde trein erachteraan en dan de hele dag maar scherp zijn… Voor je gevoel zit de dag er soms al op tegen de tijd dat-ie eigenlijk nog moet beginnen.

Niet zo gek dat je op je werk wel eens een beetje wilt bijslapen. En de infographic van deze zaterdag laat zien hoe je dat kunt doen zonder dat het opvalt.

Hoe je rustig een tukje kunt doen tijdens het werk

(Klik op de afbeelding voor een vergroting)

Sommige methodes vergen nogal wat voorbereiding en/of requisieten. Maar er zijn er een paar die briljant zijn in hun eenvoud. Wat te denken van het doen van een tukje onder je bureau? Niemand kijkt daar immers ooit? En als je een beetje een flink bureau hebt, is het nog best comfortabel ook, zeker in een fijne slaapzak (suggestie:  neem er één in camouflageprint).

Power nap

Een dutje doen achter een boek of jezelf levensgroot uitknippen en in een werkhouding neerzetten, kan ook. Dergelijke cut outs zijn prima online te verkrijgen; je hoeft er alleen maar een ander hoofd op te plakken. En duidelijk maken dat een power nap onderdeel is van je cultuur en dat die cultuur héél belangrijk voor je is, is ook een manier om ongestraft even je ogen dicht te doen.

Maar zonder dollen: het blijkt dat we de laatste honderd jaar gemiddeld één uur per nacht minder zijn gaan slapen. En hoewel dat voor sommigen geen probleem is, is het dat voor velen wél. Er is dan ook een levendige handel ontstaan in kortdurende slaapondersteunende middelen, zoals speciale bureauhoofdkussens. Er is zelfs een ‘wetenschap’ voor: sleeponomics. Allemaal leuk en aardig, maar het werkt waarschijnlijk het beste om gewoon bijtijds naar bed te gaan. Zoals een oude overtuiging luidt: de uren vóór twaalf uur tellen dubbel. Welterusten straks.