Recruitmentsite sollicitatieproces

Het maken van een recruitmentsite – Eisen en wensen

De reeks Het maken van een recruitmentsite begint bij het begin: de eisen en wensen. In grote lijnen is dat de vraag: wat moet de site allemaal doen en kunnen en aan welke voorwaarden moet zijn voldaan? Deze eisen en wensen zijn o.a. input voor het functioneel ontwerp en vormen een zeer belangrijk onderdeel van het totale proces. Als je hier iets vergeet, kost het later per definitie meer tijd en hoogstwaarschijnlijk ook meer geld om het nog toe te (laten) voegen.

Recruitmentsite eisen en wensen

De inventarisatie van eisen en wensen is daarnaast een manier om te zorgen voor voldoende draagvlak binnen de organisatie. Zeker als je voor onderhoud of content afhankelijk bent van de medewerking van collega’s, moet je ze er in een vroeg stadium bij betrekken. Maar of het nu gaat om een recruitmentsite voor een complexe organisatie van duizenden medewerkers en tien filialen of voor een kleine organisatie met één kantoor, er van te voren over nadenken loont altijd de moeite.

Om het geheel overzichtelijk te houden, is het handig om je lijst met eisen en wensen op te splitsen in een aantal categorieën. Denk aan:

  • functionele eisen
  • niet-functionele eisen
  • ICT-gerelateerde eisen
  • inhoudelijke eisen

Functionele eisen

Dit is de vraag: wat wil je aan functionaliteiten aanbieden op de recruitmentsite? Tekst, foto’s, filmpjes. Mailopties, chatten, sociale media. Solliciteren via de site. Referralmogelijkheden. Evenementen en job alerts. Bewaren en doorsturen van vacatures. Zomaar een greep uit een bijna oneindige hoeveelheid mogelijkheden. Kiezen is soms lastig en juist bij de functionele eisen is het daarom goed om je af te vragen wat goed past bij je kernwaarden. Welke functies weerspiegelen dat? Denk aan ‘innovatief’: dan ligt bijvoorbeeld de implementatie van een (eenvoudige) game voor de hand. Past ‘midden in de samenleving’ bij je? Dan horen er goede koppelingen met sociale netwerken bij.

Niet-functionele eisen

Een tweede set eisen en wensen betreft kenmerken die niet direct te maken hebben met wat een site doet, maar meer met de manier waarop. Zoals een site die snel laadt of een flexibel Content Management Systeem heeft. Of denk aan optimale vindbaarheid in zoekmachines, overzichtelijke autorisaties en simpel gebruikersbeheer. Ook toepassing van de webrichtlijnen (toegankelijkheid) of de vraag of de site gebaseerd moet zijn op een responsief ontwerp (goed zichtbaar op allerlei verschillende devices), zijn niet-functionele eisen.

ICT-gerelateerde eisen

Bij de ICT-gerelateerde eisen gaat het om eisen die te maken hebben met prestaties, betrouwbaarheid en continuïteit van het systeem. Moet de site 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar zijn of wordt een bepaalde downtime geaccepteerd? Met welke browsers moet de site goed benaderbaar zijn? Ook de wijze van uitwisseling van gegevens tussen verschillende applicaties (zoals een ATS) valt hieronder. Denk tot slot aan zaken als hosting, backup, beheer en beveiliging. Het is handig om voor dit deel (ook) een expert te raadplegen.

Inhoudelijke eisen

Deze laatste categorie gaat over aspecten als: welk verhaal vertellen we en aan wie? Dat is de vraag rondom de employer story en doelgroepsegmentatie. Maar ook je proposities spelen een rol: als je testimonials op de site hebt staan, zullen de verhalen van de medewerkers moeten aansluiten bij wat je wilt uitdragen. Ook aspecten als de huisstijl of het gebruik van beeld in bepaalde vormen, valt onder de inhoudelijke eisen. Vaak vloeien ze voort uit je (employer) branding strategie.

Lijvig

Het bepalen van de eisen en wensen is geen klein klusje en leidt bijna altijd tot een lijvig document. Toch is dit een fase waaraan je voldoende aandacht moet besteden. Hier zaken afraffelen of denken “dat komt later wel”, is onverstandig. Liever twee weken langer nagedacht dan twee maanden vertraging bij de oplevering! Om nog maar te zwijgen van het gelazer dat je kunt krijgen als je niet genoeg afdelingen of mensen bij het project blijkt te hebben betrokken…

One Reply to “Het maken van een recruitmentsite – Eisen en wensen”

  1. Dit zijn inderdaad veel punten waar goed bij nagedacht moet worden. Wij merken zelf ook dat er veel recruitment websites zijn waar niet goed over is nagedacht. Een recruitment website is echt een website op zich!