vacatureteksten

Wat zijn we hardleers met die vacatureteksten

We weten maar bar weinig vooruitgang te boeken als het gaat om de kwaliteit van de inhoud van vacatureteksten. De vraag van sollicitanten en het antwoord van organisaties komen zelden overeen – met als enige uitzondering de functie-inhoud. Dat was tweeëneenhalf jaar geleden de conclusie van StepStone – zichtbaar in deze verhelderende grafiek uit januari 2011 – en dat is het nog steeds: organisatie en werkzoekende hebben verschillende verwachtingen.

Vacatureteksten

In 2011 gaf ik nog een vijftal tips over vacatureteksten, die blijkbaar alle vijf slecht gelezen zijn. En ik vraag me inmiddels af waarom we geen beter gebruik maken van de informatie die voorhanden is en wat de oorzaken zouden kunnen zijn dat het gebodene en het verwachte op dit punt zó uiteenlopen en blijven lopen.

Daarbij kwam ik op een drietal mogelijkheden: niet weten, niet kunnen of niet willen. In de dagelijkse praktijk zullen deze redenen doorgaans neerkomen op: gebrek aan kennis, tegenwerking van de manager of gemakzucht.

Gebrek aan kennis

Niet weten wie je precies zoekt, wat je doelgroepen interessant en aantrekkelijk vinden en daar je teksten op afstemmen, is nog veel te vaak reden voor een crappy vacaturetekst. Terwijl het niet nodig is. Je kunt het je huidige medewerkers vragen. Je kunt het aan uitgevers vragen – bijvoorbeeld via het NOA. Of je kunt gebruik maken van tools zoals Wervingswereld, waar de doelgroepinformatie royaal voorhanden is. Er is dus altijd een manier om dit soort dingen te weten te komen.

Tegenwerking van de manager

Het klinkt wat onaardig, tegenwerking. En vaak zal er ook geen sprake zijn van opzettelijk dwarsliggen, maar feit is dat iedereen verstand heeft van werving, ook als iemand er géén verstand van heeft. Behalve jezelf, zul je daarbij dus ook de hiring manager moeten ‘opvoeden’: laten zien dat een goede tekst beter werkt. Dat afstemmen van de tekst op de vraag van potentiële kandidaten de kwaliteit van de reacties verhoogt. Dat rekening houden met bepaalde tref- of zoekwoorden de tekst makkelijker vindbaar maakt.

Gemakzucht

Het kost even tijd en aandacht om een formele functiebeschrijving om te zetten naar een goede, wervende en vindbare vacaturetekst. Misschien wil je die tijd niet nemen. Misschien heb je geen zin om je te verdiepen in optimalisatie voor zoekmachines. Dat mogen allemaal geen redenen zijn. Goede vacatureteksten kun je leren schrijven en als je de slag eenmaal te pakken hebt, kost het je echt niet extreem veel tijd. En anders kun je het altijd nog laten doen.

Investeren in een goede tekst levert altijd op. Of het nu een goede kandidaat is, een beter beeld van je organisatie of tevreden opdrachtgevers. Laten we ervoor zorgen dat de volgende versie van het onderzoek van StepStone een totaal ander resultaat laat zien.

Een gedachte over “Wat zijn we hardleers met die vacatureteksten”

  1. Ik weet niet of anderen dat ook hebben, maar waar ik me altijd aan erger is de tekst: “We zoeken de allerbeste in jouw vakgebied”, of iets dergelijks. Dat impliceert dat zo’n werkgever maar één werknemer wil hebben, want er kan er maar één de beste zijn. Alle anderen zijn minder. En hoe bepaalt de werkgever wie de beste is, maar ook: hoe bepaalt een sollicitant of hij of zij de beste is? Dat is nogal arbitrair.

Reacties zijn gesloten.