Is er geen actieplan voor jou? Pech!

Gisteren werd bekend dat er – na de verschillende acties voor jeugdwerklozen, zoals een eigen ambassadeur en een road show van Randstad – óók een actieplan komt voor een andere groep op de arbeidsmarkt die het momenteel nogal moeilijk heeft: de 55-plussers. Aangezien dit de groep is die valt in de categorie ‘dubbel genaaid’, sta ik absoluut sympathiek tegenover dit initiatief.

Actieplan

Maar inmiddels bekruipt me wel de angst dat het een kwestie van tijd is voordat we alle personen op de arbeidsmarkt op basis van het een of andere kenmerk hebben gecategoriseerd om hen vervolgens onder te brengen in een eigen actieplan. Vrouwen. Allochtonen. Hoger- dan wel lageropgeleiden. ZZP’ers, al dan niet schijn. Verzint u maar.

Wat me daarnaast een klein beetje steekt, is dat de één blijkbaar wel belangrijker is dan de ander. Voor de ‘oudere werklozen’ – 102.000 mensen – heeft de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid € 67 miljoen ter beschikking gesteld. Voor de jeugdwerklozen – 135.000 stuks – is in totaal inmiddels € 600 miljoen uitgetrokken. Een jeugdwerkloze is gemiddeld dus bijna € 4.500 waard en een 55-plusser welgeteld € 656,68. Voor dat bedrag worden onder andere regionale bijeenkomsten georganiseerd “om 55-plussers te inspireren bij hun zoektocht naar werk en werkgevers te stimuleren oudere werkzoekenden een kans te bieden”. Uit efficiency-oogpunt stoppen ze ze waarschijnlijk bij elkaar.

Koek

Daar komt nog een interessante vraag bij: wat gebeurt er als al die actieplannen succesvol zijn? Dan zijn de jongeren aan het werk en de ouderen ook. Maar het is crisis en het moet uit de lengte of de breedte komen; zelfs met allerlei subsidies komt er op zeker moment een einde aan de hoeveelheid werk die we in dit land met elkaar kunnen verdelen. En als de koek op is en je moet het veld ruimen voor een snotneus of een halve bejaarde, maar je valt in een categorie die geen eigen actieplan heeft – je bent bijvoorbeeld een blanke man van 37 met een HBO-opleiding – wat dan? Tja… Dan heb je pech.

3 gedachten over “Is er geen actieplan voor jou? Pech!”

  1. Ik blijf eeuwig met de vraag zitten of dit nu de moeite waard is. Hoeveel maandsalarissen moet je per werkloze investeren voordat je effectief beter de belasting kunt verlagen (maw: ~700 miljoen besparen in 2 jaar). 4.500€ om iemand aan het werk te hebben lijkt me veel geld.

    Daarnaast vraag ik me immer af wát je doet om mensen te helpen. Je punt dat er straks voor iedere groep een initiatief is vind ik daar erg sterk in. Gaan we dan net als mevrouw Sterk naar bedrijven toe om te zeggen: jongeren zijn tof, ik heb hier jongeren, neem ze aan? En verwachten we dan dat bedrijven ja zeggen, dat ze de jongeren niet aannemen in plaats van andere mensen, maar bovenop andere mensen? En waarom zouden bedrijven dat doen?

    De campagne voor ouderen heb ik wat meer sympathie voor; vanuit mijn functie merk ik dat er wel wat vooroordelen over ouderen bestaan die niet per se kloppen (zouden vaker ziek zijn (niet waar, wel langer) en niet meegaan met hun tijd (ook niet waar) en duurder zijn (maar willen best voor minder werken), etc.). Daar iets aan doen lijkt me een mooi initiatief, zeker als je rekent dat iemand van 50 nog 17 jaar moet werken. Als hij of zij dan 2-3 jaar thuis heeft gezeten, wordt het erg lastig voor die andere 14 jaar.

  2. En met de toenemende vergrijzing hebben we een participatie nodig van 50+ op termijn. De jeugd komt binnen nu en 2 jaar sowieso wel aan het werk.

  3. ik ben 40 geen plan dus ww de samenleving betaald dat wel 600 miljoen voor de jeugd

Reacties zijn gesloten.