vacaturetekst

Van wie is deze vacaturetekst?

Vacatureteksten blijven om de een of andere reden een probleemzone in recruitment. Het blijkt bijzonder lastig te zijn om zelfs maar de basiszaken goed te krijgen, om duidelijk te maken naar wie je nu precies op zoek bent of om bij het schrijven van teksten gebruik te maken van informatie die royaal voorhanden is. Deze feiten leiden soms tot pareltjes zoals ik hieronder maar even heb ingelijst (de tekst komt uit een echte vacature).

vacaturetekst

Een vacaturetekst vol platitudes en onuitgelegde termen… Nu zijn er ongetwijfeld allerlei redenen voor dat vacatureteksten nog zo vaak belabberd uitpakken – variërend van gebrek aan kennis tot gemakzucht – maar het blijft jammer dat deze kans voor open doel zo vaak gemist wordt. En aangezien tips en trucs het blijkbaar niet doen, ga ik nu over op aanschouwelijk onderwijs. Met een game-element, want dat schijnt helemaal in te zijn.

Jullie lezen zo een tekst: een vacature voor een projectmanager communicatie. De tekst is een letterlijke kopie van het gedeelte dat de functie beschrijft. Vervolgens zal ik jullie vragen of je uit de tekst kunt achterhalen om wat voor soort organisatie het gaat. Omdat ik niet van naming & shaming ben – alleen als het nodig is – zal ik de naam van de organisatie hier niet noemen.

De tekst:

Als projectmanager communicatie ben je verantwoordelijk voor de organisatie van diverse marketing communicatieprojecten en –activiteiten. Je vertaalt het communicatiebeleid naar concrete activiteiten, verzorgt de ontwikkeling van communicatiemiddelen en bewaakt de kwaliteit hiervan. Niet alleen informeer, adviseer en begeleid je interne klanten bij communicatieprojecten, je bent tevens verantwoordelijk voor een tijdige planning en uitvoering van deze projecten. Hiervoor onderhoud je contact met interne klanten en externe leveranciers. Je waarborgt de klanttevredenheid met betrekking tot de uitvoering van projecten en zorgt voor geïntegreerde communicatie, stuurt eigen activiteiten bij en evalueert in samenspraak met de stakeholders.

Dan de vraag: om wat voor organisatie gaat het hier? En niet Googlen! Dat is onsportief.

Het resultaat

De poll staat open tot en met a.s. maandag.  Vul hem in en zegt het voort. Dinsdag zal ik vertellen hoe er gescoord is, wat er aan de tekst mankeert en hoe hij beter zou kunnen.

4 gedachten over “Van wie is deze vacaturetekst?”

  1. Vakantiepark: De informele taal, de breedte in de functie en autonomie/verantwoordelijkheden.

  2. Grote corporate omgeving in ieder geval. Kan zijn melkproducten, andere FMCG, verzekeringen, netbeheerder maar geen enkel concreet idee. In ieder geval een bedrijf dat de opsomming uit het functieboek achter elkaar kan zetten en niets concreets kan melden over de inhoud van de functie.

  3. Ik neig naar Grote Bank.

    Toelichting
    Na eliminatie, deels gebaseerd op logica en deels op gevoel, moet het om een omvangrijke organisatie gaan met dito hiërarchische structuur. Dus blijven Grote Bank en Overheid(agentschap) over. Omdat ik niet termen als ‘directoraat generaal’, ‘regelgeving’, ‘mandaat’ of ‘ketensamenwerking’ etc. tegenkom die je vaak/altijd bij de overheid vacatures tegenkom dan kies ik voor Grote Bank. Alhoewel?! ………. omdat de grootste NL banken tegenwoordig z.g.a. allemaal staatsbanken zijn dan kom je toch weer bij Overheid 😉

Reacties zijn gesloten.