Van wie was deze vacaturetekst?

Van wat voor organisatie is deze vacaturetekst? vroeg ik afgelopen donderdag. Ik legde jullie een vacaturetekst voor die op een dusdanig afstandelijke en abstracte manier de werkzaamheden beschreef, dat er niet uit kon worden opgemaakt van welke organisatie hij afkomstig was. Een tekst die als een soort asteroïde in het luchtledige zweefde.

vacaturetekst 2

Je kon kiezen uit vijf antwoordmogelijkheden: een grote bank, een vakantiepark, een overheidsagentschap, een productiebedrijf of een adviesbureau. Er zijn 35 stemmen uitgebracht. Mijn inschatting was dat het ongeveer 20/20/20/20/20 zou worden, omdat de vacaturetekst zo volkomen contextloos was en de gok waarschijnlijk redelijk eerlijk verdeeld zou worden. Dat was niet het geval, al scheelde het niet zo heel veel.

De meeste stemmers dachten dat het een vacaturetekst was van een overheidsagentschap. En misschien ligt dat ook wel voor de hand; juist de overheid maakt – op grond van haar karakter – vaak gebruik van geobjectiveerde en onpersoonlijke taal. Maar in dit geval betrof het een vacature voor een projectmanager communicatie bij een vakantiepark.

Het probleem van deze tekst

Het voornaamste probleem van deze vacaturetekst is dat hij in het geheel géén verband legt tussen de koele functieonderdelen en de doelen van de organisatie. Met mijn simpele verstand denk ik dat een vakantiepark bedoeld is om mensen plezier te bezorgen, een leuke tijd, ze te verwennen. Voor zover ik vakantieparken ken, doen ze daar ook altijd erg hun best voor: prettige huisjes, al dan niet subtropische zwembaden, meestal in een mooie omgeving, veel faciliteiten voor de bezoekers… De sfeer van ‘we maken het leuk en niet alleen voor onze gasten’ komt uit deze tekst niet naar voren. Integendeel, het klinkt eerder als een opgave en nog een saaie ook.

Het tweede probleem: ik weet wat een communicatiemanager ongeveer doet. Maar als buitenstaander kan ik me moeilijk een beeld vormen van het werk als communicatiemanager bij een vakantiepark. Wat zijn die diverse marketing communicatieprojecten? Wat moeten ze voor elkaar krijgen? Welke ‘klant’ moet tevreden zijn? Wie zijn de stakeholders? Juist daar schuilt de al dan niet aanwezige ‘wauw’ van de vacature.

Wat valt er aan te doen

Beginnen met een vraag die direct een link legt met de core business van de organisatie, werkt meestal goed. Je wilt immers niet alleen een goede communicatieadviseur, maar vooral een goede communicatieadviseur die de organisatie gaaf vindt en zich graag aan de doelstellingen verbindt. Ook vinden professionals – waar deze functie wel onder valt – het vaak prettig om te weten wat het concrete resultaat van hun werk moet zijn. Meer bezoekers? Meer tevreden bezoekers? Of nog iets anders? Concreet zijn kan nooit kwaad en als je dat kunt koppelen aan de doelen en ambities van de organisatie, pik je nog mooi een stukje employer branding mee ook.

Resultaat van de vacature

Ik had mijn daad bij de betreffende recruiter opgebiecht en kreeg een (aardige) reactie terug. Deze tekst was niet conform hun ‘normale’ manier van vacatureteksten schrijven en daar waren redenen voor. Misschien hoor ik ze ooit nog ‘s. Maar ik kan óók melden hoe het met de vacature is afgelopen. Er zijn 80 reacties ontvangen, waaronder zeker 15 geschikte kandidaten. Nu kan ik natuurlijk nog even doorgaan met zeuren en zeggen dat dat voor deze functie en in deze tijd geen kunst is, maar het doet me toch plezier. Voor de organisatie én voor de nieuwe projectmanager.