vacatures

Opvallende vacatures: nuttig of zinloos?

Behalve van mensen zoveel mogelijk betaalde content door de strot duwen, heeft LinkedIn tegenwoordig ook verstand van personeelsadvertenties. Tenminste, dat zou je mogen afleiden uit dit artikel: The worlds most interesting job descriptions, waarin vier voorbeelden worden gegeven van ‘opvallende’ vacaturemeldingen.

vacatures

 

In een wereld waarin alles en iedereen om aandacht vraagt, kan het inderdaad een uitdaging zijn om jouw vacature onder de aandacht te krijgen van degene(n) die je zoekt. Maar een melding hoeft niet per se opvallend te zijn en een opvallende melding hoeft niet per definitie effectief te zijn.

Eerst maar eens de wijze waarop vacatures volgens LinkedIn kunnen opvallen.

  • Gebruik een trendy format
  • Spreek de taal van de kandidaat
  • Gebruik humor
  • Laat ‘een dag uit het leven’ zien

CV’s worden tegenwoordig vormgegeven als infographic, film, pakketje of wat voor opvallende manier dan ook. Waarom zou je dat niet ook met een advertentie doen? De creativiteit in dat opzicht is toch al dramatisch aan het teruglopen, dus wat mij betreft is dat een goed idee, al is de grens tussen ‘opvallend’ en ‘mislukt’ wel smal, zoals onderstaand voorbeeld duidelijk maakt.

vacatures

Wat betreft het spreken van de taal van de kandidaat; dat zou je altijd moeten doen (onderstaand exemplaar vind ik nog steeds één van de mooiste voorbeelden).

Pilots wanted

Humor is tricky – dat gaat vaker niet goed, dan wel. Behalve dat lang niet iedereen om hetzelfde kan lachen, blijkt uit onderzoek ook dat humor wel blijft hangen, maar niet verkoopt: “on the effectiveness meter the funny ads fall short as the report shows that they don’t steer the viewer in the direction the advertiser hopes”. Het laten zien van een ‘dag uit het leven van’ is een aardige invalshoek (LinkedIn slaat in het voorbeeld de plank overigens mis), al lijkt het me vooral iets voor een testimonial op de recruitmentsite.

Teveel aandacht is ook niet goed

In een tijd als deze is het de vraag hoe ‘opvallend’ je moet zijn. Niet voor alle vacatures, zou ik zeggen. Soms levert een klein tekstje al honderden reacties op – omdat er toevallig veel aanbod is. Of omdat het om de een of andere reden om een erg aantrekkelijke werkgever gaat. Het is ook helemaal niet (meer) nodig om een hoop aandacht te genereren in de hoop dat ergens tussen die aandacht de juiste kandidaat zit. Die is tegenwoordig ook op andere manieren wel te vinden. Dan is opvallen vooral een vorm van branding en niet zozeer van werving. Het lijkt me handig om je daarvan bewust te zijn.

Terugslag

Je kop boven het maaiveld uitsteken kan ook onverwacht op je terugslaan. Een Iers bedrijf werd overstelpt met boze mails nadat ze hadden gevraagd om stagiaires die niet werden gehinderd door “any other commitments (personal or professional) that will interfere with their work”. Gronden voor ‘immediate dismissal’ waren “being unavailable at night or on the weekends” en “surfing the internet while at work”. Het was ironisch bedoeld, maar – zie ook hierboven bij ‘humor’ – grappig is niet altijd leuk. Recent hadden we in Nederland een Groningse muziekwinkel die geen snorren, tattoos of petjes op de werkvloer wilde en daarmee een lange en veelal onaangename discussie op Facebook over zich afriep, tot rechtzetfilmpjes op YouTube aan toe. In beide gevallen liep het weliswaar storm met sollicitaties, maar het lijkt me dat ze hun doel toch allebei voorbij zijn geschoten. Al was het alleen maar omdat het bizar veel werk opleverde.

Ook hier geldt: zoek met je vacatures de gulden middenweg tussen targeting en opvallen. Maar ja, die is soms lastig te vinden.