ambtenaren

Aan ambtenaren is een steekje los

Aan mensen die bij de Rijksoverheid willen werken, moet een steekje los zijn. Dat is de enig mogelijke conclusie uit dit artikel op Intermediair.nl: Werken bij het Rijk? Je lijkt wel gek. Tja. Ik heb ‘t 22 jaar gedaan en nooit het idee gehad dat ik gek was. Als ik het niet naar mijn zin had gehad, had ik het vast niet al die tijd volgehouden; sterker nog, als ik gek was geweest, hadden ze het nooit zo lang met mij volgehouden.

ambtenaren

Voor bepaalde types is de overheid wel degelijk een geschikte, zelfs aantrekkelijke werkgever. Maar ja, als je een kwijnend carrièremedium bent en weinig meer weet te bedenken om over te schrijven, dan kun je altijd de overheid gaan bashen. Lekker makkelijk, kost niks. En net als in elk huis is hier ook heus wel eens wat loos, al rechtvaardigt niets zo’n stompzinnige titel. Maar laten we ‘s kijken: wat zijn in dit geval de argumenten?

Dat zijn er vijf:

  • Bij de overheid is geen plek (meer) voor jonge mensen
  • Oude ambtenaren blijven de hele tijd zitten
  • De Rijksoverheid heeft geen visie op HR
  • Jonge mensen vinden de Rijksoverheid star
  • Ambtenaren moeten halve politici zijn

Huh? Dit zijn uitspraken die grosso modo voor de totale arbeidsmarkt wel zo’n beetje opgaan. De jeugdwerkloosheid is hoog, oudere medewerkers gaan nergens gemakkelijk weg en er zijn maar weinig (grote) organisaties in staat om in deze tijd van crisis fundamenteel te veranderen (anders dan door reorganisaties als gevolg van kostenreducties) of om een coherent HR-beleid op de rails te houden. Alleen dat politieke, da’s typisch voor de ambtenarij. En guess what: dat is iets waar een heleboel ambtenaren nog lol in hebben ook.

Geen baas over zichzelf

Het artikel is een mooi staaltje tendentieuze journalistiek. Vage uitspraken, gelardeerd met hier en daar een uit de context gehaald citaat. Ik zal niet zeggen dat alles perfect is bij de Rijksoverheid, verre van dat. Maar de echte problemen zitten niet in de vijf willekeurige argumenten hierboven, want daar heeft iedereen last van (behalve de vijfde en dat kan juist een enorme trekker zijn). Ze zitten in het feit dat de Rijksoverheid feitelijk geen baas over zichzelf is, niet voldoende handelingsruimte heeft en daardoor alleen bepaalde aspecten van de bedrijfsvoering kan bijsturen. Als gevolg daarvan is het personeelsbeleid rigide en ongezond pamperend geworden. En dat is jammer van een werkgever die alles in zich heeft – goede arbeidsvoorwaarden, interessant werk, vaak schitterende en innovatieve werkomgevingen – om een ‘topwerkgever’ te zijn.

En o ja, de term ‘Het Rijk’ is al een jaar of zes geleden afgeschaft. Maar dat is iets waar een kwijnend carrièremedium zich natuurlijk niet mee bezig kan houden.

2 gedachten over “Aan ambtenaren is een steekje los”

  1. Helemaal eens met de reactie op het artikel. Ik snap geloof ik niet helemaal dat Intermediair de stand van zaken op de arbeidsmarkt (zeker voor jongeren) zo volstrekt kan negeren. In 2005, 2006 was dit gewoon een onhandig dommig artikeltje van ze geweest, gemakkelijk scoren ten koste van de overheid inderdaad – maar nu? Ik denk dat heel veel jongeren een gat in de lucht zouden springen voor een traineeship of een andere plek op een ministerie.

Reacties zijn gesloten.