De arbeidsmarkt: oorlog om talent of om een baan?

De grote uitdaging in 2014 voor werkgevers wordt het aantrekken en behouden van (de beste) medewerkers, beweert Bersin by Deloitte. Dat is de oude schreeuwfirma Bersin die door Deloitte is ingelijfd, waarschijnlijk met als doel om door middel van het luidkeels debiteren van allerlei HR-onzin de boekhoudschandalen een beetje te overstemmen.

Arbeidsmarkt

Een andere reden kan ik niet verzinnen voor de domme conclusies uit een rapport dat ook nog een titel draagt waar de wishful thinking vanaf druipt: “2014 Predictions: Building a Strong Talent Pipeline for the Global Economic Recovery”. Over het woord ‘Talent’ zal ik nu niks meer zeggen. Maar… Global Recovery? Talent Pipeline? Hoezo? Waarom?

Organisaties moeten focussen op “sourcing, recruiting, competing for talent, building leadership and re-engaging the workforce”. Ook wordt het hoog tijd dat HR nu eindelijk eens ‘data-driven’ wordt. En waarom? Wat voorzien deze briljante geesten? Wel, men voorziet een heftige competitie op de arbeidsmarkt. En daarom moet recruitment zichzelf ‘opnieuw’ uitvinden, HR nu eindelijk eens wat leuks gaat doen met ‘analytics’ en dus aandacht besteden aan ‘engagement’ en ‘retention’. 

Flutbaantjes

Wat die heftige competitie op de arbeidsmarkt betreft: er zijn in Amerika massa’s banen verdwenen die nooit meer terugkomen (en waarvoor slechts onderbetaalde en niet-structurele baantjes in de plaats zijn gekomen). Dat is Bersin blijkbaar een beetje ontgaan. Mocht er hier en daar weer eens een echte baan in de aanbieding komen, dan staan ze er waarschijnlijk nog jaren voor in de rij. Ook in Nederland hoeven we – volgens het inmiddels veel aangehaalde ABN Amro-rapport over de beroepsbevolking – voorlopig geen enkele schaarste te verwachten. We werken allemaal langer door, de economische groei houdt niet over en de automatisering maakt steeds meer werk en dus banen overbodig.

Gotspe

De hernieuwde belangstelling voor engagement is een gotspe. Het is begrijpelijk dat organisaties die de afgelopen jaren vooral duidelijk hebben gemaakt dat ze mensen niet nodig hebben, zich daar zorgen over maken. Het is alleen een beetje jammer dat ze niet snappen dat die zorgen nergens voor nodig waren geweest als ze met wat minder gemak van zoveel mensen ‘afscheid’ hadden genomen; als ze met andere woorden de afgelopen jaren óók in ‘engagement’ waren blijven investeren.

Rookwolken

Die ‘Global Recovery’ blijft nog wel even uit, evenals de bijbehorende strijd om ‘talent’. Het bouwen van ‘Talent Pipelines’ is in de meeste gevallen dus totaal onnodig, want het zou mij niet verbazen als we na het wegtrekken van de rookwolken van de economische crisis tot de conclusie komen dat de arbeidsmarkt onomkeerbaar is veranderd en er ook hier een heleboel banen zijn verdwenen om nooit meer terug te komen. En dat er geen strijd komt om ‘talent’, maar een strijd om ‘werk’, of beter nog: een strijd om banen.