vacatures

Waar komen die vacatures vandaan?!

Je zou niet verwachten dat ‘vacatures vervullen’ op de eerste plaats staat van prioriteiten voor degenen die zich met werving bezighouden, zoals blijkt uit het onderzoek De stand van werven 2014. Uit hetzelfde onderzoek blijkt immers dat reorganisaties, flexibilisering en interne mobiliteit, c.q. ontwikkeling de grootste invloed zullen hebben op de dagelijkse praktijk.

vacatures

Dat lijkt namelijk een rare combinatie. Reorganiseren, mensen laten weten dat hun baan verandert of verdwijnt, veel aandacht voor ‘bewegen’ aan de ene kant en tegelijkertijd druk voelen om lege plekken op te vullen aan de andere kant. Hoe verhoudt zich dat met de meest recente voorspellingen dat werk blijft verdwijnen – volgens de laatste prognoses gaan er in 2014 maar liefst 66.000 banen verloren? 

Gedurende de crisis van de afgelopen zes jaar zijn er al honderdduizenden banen in rook opgegaan en het eind is dus nog niet in zicht. De geleerden voorspellen dat het herstel van de arbeidsmarkt nog wel even op zich zal laten wachten. En dat zou voor een flink deel nog wishful thinking kunnen zijn ook, omdat het maar de vraag is of die verdwenen banen ooit terugkomen of dat ze voor altijd in de technologische draaikolk zijn verdwenen. Eerlijk gezegd denk ik dat laatste. Waar komen dan die vacatures vandaan? Ik kan twee dingen bedenken: de respondenten roepen maar wat, óf het woord ‘vacature’ deugt niet (meer). Omdat ik me de eerste reden niet goed kan voorstellen, moet het de tweede wel zijn. 

Minder traditioneel

Vacatures zijn geen vacatures meer, zei ik vorig jaar. Door de crisis, de opkomst – al dan niet gedwongen – van een grote lichting zelfstandigen en de mismatch die het gevolg is van de transitie die de arbeidsmarkt momenteel doormaakt, kan een vacature tegenwoordig een heleboel verschillende gedaanten aannemen. Van een traditionele baan (met een arbeidscontract in dienst bij een werkgever) of een iets minder traditionele (bijvoorbeeld via payrolling) tot de losse(re) verbanden als uitzendkracht of zzp’er. Hoe noem je een klus voor een zzp’er? Een opdracht, interimklus, project? Blijkbaar valt dat allemaal ook in de categorie ‘vacature’. Want anders is niet te verzinnen hoe de aandacht voor ‘vacatures vervullen’ valt te rijmen met trends als flexibilisering en mobiliteit of de aandacht voor het employer brand, talent pooling of doelgroepkennis.

Vacatures vervullen of zorgen dat het werk wordt gedaan; het is maar net hoe je het noemt.