vacaturesites

Vacaturesites en vacatureteksten in gevaar!

Nadat ik met Seth Godin in de hand heb proberen uit te leggen waarom het met Jobbird nooit iets had kunnen worden, deed Recruiter.com het een dag later nog eens dunnetjes over in een artikel genaamd The Anatomy of A Job Board – What’s Next? Waaruit ik onder andere leerde dat er een ‘International Association of Employment Websites’ bestaat, die gezamenlijk meer dan 40.000 websites uitbaten.

vacaturesites

Met die 40.000 vacaturesites gaat het niet goed. Concurrentie van gespecialiseerde sites, te weinig aandacht voor de kandidaten, (online) netwerken en aggregators en de opkomst van ‘sourcing’ tools zijn daarvoor verantwoordelijk. Voor vacaturesites betekent dat een flinke bedreiging, o.a. zichtbaar in het afnemen van de beurswaarde van Monster met 90% in de afgelopen zeven jaar. Ze moeten gaan zoeken naar ‘meerwaarde’, ofwel “Tom Poes, verzin een list”. Het is alleen de vraag of zo’n list bestaat.

“The industry will continue to morph with hybrid integrations of technology, data and novel platform user interfaces”, zegt het artikel. Zoiets zien we bijvoorbeeld opduiken bij de samenwerking tussen Connexys en Unique, waarbij de matchingsoftware van Textkernel ervoor zorgt dat kandidaten uit de Unique-database rechtstreeks opduiken in de gebruikersinterface van Connexys. De techniek schrijdt voort en daar is natuurlijk niets mee mis: juist prettig, als snel duidelijk is of er een geschikte kandidaat is voor een vacature, nietwaar.

Keuzes maken

Maar Recruiter.com ziet aan die snelle technische ontwikkelingen ook een negatieve kant. De nadruk die ligt op het vinden en bereiken van potentiële kandidaten, leidt ertoe dat de kwaliteit van het proces erop achteruit kan gaan. Gezien de haast zal dat vooral ten koste gaan van teksten. Wat bijzonder jammer is, want “remember that the first impression a candidate has of a recruiter or of their next potential employer lies within the job ad”. Dan moet duidelijk zijn waar het om gaat, niet alleen wat de inhoud van de baan betreft, maar ook wat de werkgever betreft. De ‘match’ vindt immers vooral plaats als de organisatie erin slaagt om dicht bij zichzelf te blijven en daar ook keuzes in te maken, zodat een kandidaat vervolgens kan beoordelen of dat bij hem of haar past. Middel, medium en tekst zijn samen nodig om het beste resultaat te krijgen.

Zelfs de beste matchingsoftware gaat nat als er verkeerde keuzes worden gemaakt.