Dropouts hebben de toekomst

Het is onzin om jarenlang onderwijs te ondergaan om aan het eind van je schoolloopbaan een papiertje te ontvangen dat zegt dat je ergens veel verstand van hebt. Tegenwoordig zijn aanbevelingen op sociale netwerken – de referenties, de ‘recommendations’ en ‘endorsements’, de fantastische blogs die je schrijft, noem maar op – méér dan voldoende om aan te tonen dat je iets (goed) kunt. Al die flauwekul is dus niet meer nodig.

dropout

Dat is kort door de bocht de redenering in een artikel op de Harvard Business Review. “As social capital (the result of the computations across the social graph) becomes accessible and useable, the hacks (things like badges, diplomas, dress codes – AS) will fade. A college degree will be worth less than it is now.” Bij Ogilvy & Mather hebben ze ontdekt dat kandidaten met eersteklas opleidingsresultaten geen betere werknemers waren dan de zwakkere broeders en zusters (de correlatie werkte eerder omgekeerd). Allemaal voortijdig van school dan maar?

Tja. Dat geldt misschien voor bepaalde ‘vaardigheden’, zeker als die op basis van opleidingsresultaten moeilijk aantoonbaar zijn. Maar het zet de deur wel open voor allerlei zelfbenoemde ‘experts’ en andere types die vooral aan zelfoverschatting lijden. Het doet me een beetje denken aan de functie waarvoor ik indertijd bij EZ de meeste open sollicitaties ontving: chauffeur van de minister. Of desnoods de staatssecretaris.

3500 kilo

“Ik heb een rijbewijs B en ik wil wel chauffeur bij u worden, want ik kan goed autorijden”, veel meer dan dat stond vaak niet in de brief. De schrijvers verkeerden overduidelijk in zalige onwetendheid van het feit dat je voor een dergelijke baan rondrijdt in een gepantserde auto die meer dan 3500 kilo weegt en je dus een groot rijbewijs nodig hebt (bovendien moet je soms midden in de nacht op en wie wil dat nou?). Evenmin hadden ze zich erop georiënteerd dat je zo ongeveer alle EHBO- en beveiligingsdiploma’s moet hebben die er zijn en vermoedelijk – maar dat weet ik niet zeker – ook de AIVD-rijtest met goed gevolg moet hebben afgelegd. Dit voorbeeld illustreert dat je wel kunt denken dat je iets kunt of zelfs ergens goed in bent, maar vaak heb je toch een paar stukjes papier nodig om dat echt aan te tonen. Ok, een hoogwaardigheidsbekleder rondrijden is een andere kwestie dan een mislukte app opleveren als would-be programmeur, maar het gaat om het principe.

Dropouts hebben soms de toekomst. Maar over het algemeen heb je meer aan diploma’s.

Een gedachte over “Dropouts hebben de toekomst”

  1. Haha! Goed punt. Ik krijg ook vaak de vraag of het in deze tijden van crisis nog wel nut heeft om aan een vervolgopleiding te beginnen. De lichting alumni studenten vanaf 2012 worden al ‘de verloren generatie genoemd’. Omdat nog maar een handjevol direct aan een baan weet te komen. Waarom die 4 jaar verdoen met hard studeren zonder garantie op werk als je ook direct aan de bak kan. Simpele horeca en schoonmaakbaantjes liggen immers voor het oprapen. Erg leuk om jouw argumentering te horen. Die laatste uitspraak kan zelfs op een tegeltje aan de muur 😉

Reacties zijn gesloten.