Data, kilometers en minder echtscheidingen

Als er één ding is waar HR in het algemeen en recruiters in het bijzonder tegenwoordig hun kaarten op moeten inzetten, is het data. Van ‘we doen maar wat’ tot ‘alles is meetbaar, voorspelbaar en corrigeerbaar’. Van ‘post & pray’ tot precisie-search met behulp van databases en Boolean gegoochel. Van een goed gesprek met je leidinggevende tot anonieme gegevensverzameling onder de titel ‘medewerkerstevredenheidsonderzoek’. Wie nog niet is toegetreden tot de kerk van datadrijvers doet zichzelf, zijn of haar (hiring) manager en vooral: de medewerkers en kandidaten tekort. Data, data, data. Zonder data geen glorie en al helemaal geen succes.

data gedreven

Iemand die ons hier onvermoeibaar en met grote regelmaat op wijst, is John – pardon, dr. John – Sullivan. Geen onderwerp is hem te flauw of te klein. In een post op ERE.net richt hij zijn pijlen op het verschijnsel woon-werkafstand en de eruit voortkomende “major negative impact on new hire retention” (‘major’ is zijn favoriete woord). Zeg maar als mensen bij de keuze voor een baan vantevoren niet nadenken over de reisafstand, erover gaan zeiken en vervolgens een baan dichter bij huis zoeken. Dat dus. En er valt meer over te zeggen dat je in eerste instantie zou denken.

Zo blijkt dat bij een afstand van 25 kilometer, een reis van 30-45 minuten, de “probability of quitting” bij bedrijf X toeneemt met meer dan 92%. Er zijn meer ernstige gevolgen en John – pardon, dr. John – zou John – pardon, dr. John – niet zijn als hij het verwoestende effect van de dagelijkse reis van huis naar werk en vice versa op de werkvloer niet in een overzichtelijk lijstje voor ons zou samenvatten. Uit dit lijstje leren wij allemaal nuttige dingen, zoals bijvoorbeeld dat de mate van betrokkenheid van medewerkers omgekeerd evenredig is aan hun woon-werkafstand. En dat het niet alleen akelige gevolgen heeft voor de werkgever: onderzoek wijst uit dat stellen waarvan één partner een reistijd heeft van meer dan 45 minuten, 40% meer risico lopen op een echtscheiding.

Wankele statistiek

Nu is dit tot op zekere hoogte allemaal nog wel amusant. Zeker als werkgevers op basis van dergelijke gegevens maatregelen gaan nemen. Eén bedrijf biedt medewerkers die minder dan 7,5 kilometer van hun werk wonen bijvoorbeeld een jaarlijkse bonus van $6.000 en John – pardon, dr. John – constateert blij dat “most employees have taken advantage of it” (dat geloof ik direct, al is het meer basale psychologie dan statistiek). Maar is het de reden dat mensen langer bleven hangen? Misschien is rond die tijd ook het management wel vervangen of werd er een genereus zwangerschapsverlof ingevoerd. En of de bonus heeft geleid tot – om maar wat te noemen – een grotere betrokkenheid, minder echtscheidingen of beter presteren, meldt het onderzoek evenmin. Die data zijn – helaas pindakaas – niet verzameld.

Datanerds

En zo komen we bij de kern van de zaak: data representeren per definitie maar een stukje van de werkelijkheid en er zijn altijd verklaringen waar niet aan gedacht is. Zelfs de nerds van het CPB met hun tienduizenden variabelen worden geregeld verrast door de werkelijkheid die zich niet aan de modellen houdt. En dat is alleen nog maar economie. HR en recruitment hebben te maken met de enorme complexiteit en vaak contra-intuïtieve overwegingen die ten grondslag liggen aan menselijk gedrag en menselijke beslissingen. Blijf je bij een bedrijf omdat het maar een paar kilometer bij je huis vandaan is? Tja. Niet als het werk saai is en de manager een botte lul. Of misschien blijft iedereen, behalve die ene die je graag had willen houden.

Data kunnen fun zijn. Maar kille cijfers zeggen niet alles over warme mensen. Zelfs niet als het om de dagelijkse file gaat.

 

3 Replies to “Data, kilometers en minder echtscheidingen”

  1. Ontzettend leuk geschreven!

    Kille cijfers zeggen inderdaad niet alles, maar meestal schetsen ze in grote lijnen een goed/juist beeld. De uitzonderingen zijn de verassingen in het leven, maar ook de uitzonderingen zijn waarschijnlijk in een percentage (kille cijfers) uit te drukken.

  2. Een langere reistijd had voor mij het grote voordeel dat ik altijd clean shaven op mijn werk kon verschijnen. Zonder enig fileleed zou ik als een hipster avant la lettre hebben rondgelopen.