De pot met goud voor recruitment

“The dream of every corporate recruiting leader is to discover a phenomenal secret source that few in recruiting are even aware of”, zegt John – pardon, dr John – Sullivan in een bericht op ERE.net. En guess what: hij heeft zo’n bron gevonden. Hij vertelt er enthousiast over. Maar om de één of andere reden heb ik het gevoel dat hij deze post speciaal voor mij geschreven heeft. Om me uit mijn tent te lokken. Want het is nog geen 1 april.

Special delivery

Voor degenen die het zelf niet gaan lezen: recruiters willen niets liever dan ergens een bron van kandidaten – bij voorkeur de lastige ‘tech savvy’ types – vinden die “global and primarily digital” is. En die het liefst óók nog voorzien is van allerlei ingebouwd lekkers, zoals chat, door de gebruikers gemaakte content, forums, streaming video en mogelijkheden voor virtuele en fysieke evenementen. Dat allemaal bieden eSports-communities, online plekken waar je bijvoorbeeld kunt toekijken hoe anderen gamen. Volgens John – pardon, dr John – zijn ze de pot met goud aan het eind van de regenboog. En niemand weet dat die pot er is!

Het zijn bastions waar gelijkgestemden onder elkaar kunnen zijn zonder dat de opdringerige commercie of personen-met-bijbedoelingen zich er als een wethouder Hekking tussenwurmen. Het moeten prettige plaatsen zijn. Nog wel. Maar we weten: zodra recruitment er zijn begerige vingers naar uitsteekt, is het doorgaans snel gedaan met zo’n community. Zeker als er de veelgezochte IT’ers in zitten, degenen die zich lang geleden al walgend van LinkedIn hebben teruggetrokken, omdat ze het eeuwige stalken spuugzat waren. Zijn ze dan nergens veilig? Blijkbaar niet. Maar ik heb niet de indruk dat dit John – pardon, dr John – Sullivan veel kan schelen.

Sneeuw voor de zon

In zijn beste traditie somt hij op wat de (negen) voordelen zijn van infiltratie van dergelijke gemeenschappen en wat je er zou moeten doen – met behulp van “your best technical employees and geeks”. Maar hij laat een waarschuwend woord horen: mocht je je medewerkers zover krijgen dat ze zich voor jouw karretje laten spannen (wat ik hen persoonlijk zou afraden) en deze buitenkans willen benutten, maak dan wel een beetje voort: “Few corporations use the community to recruit, so currently there is little competition or open resistance to contact by recruiters”. Let op het woord currently; John – pardon, dr John – is nog niet zo ver heen dat hij zich niet realiseert dat potten met goud de neiging hebben om als sneeuw voor de zon te verdwijnen zodra recruitment zich erop stort.

Wat is de beste manier om een geheim om zeep te helpen? Zorgen dat het geen geheim meer is. Daar is John – pardon, dr John – Sullivan in zijn ongebreidelde zucht naar zelfpromotie in elk geval uitstekend in geslaagd. Dank je wel, John. De jongens en meisjes van eSports zullen er blij mee zijn.

 

2 Replies to “De pot met goud voor recruitment”

 1. Geniaal! Find en replace esports door ‘voetbal’ in het artikel en er gaat ineens een enorme onaangeboorde recruitmentbron open die ook nog niet benut wordt door recruiters. Ik zeg ‘gaan!’ naar de F-side om te hunten in een community, waarvan “Members of the community are unusually open to communications and direct contact.”

  1. Batavia Stad op zondagmiddag
   De Efteling op de derde dag van de zomervakantie
   Een FNV-demonstratie op de Dam
   Prinsjesdag in Den Haag

   Innovatie kent geen grenzen.